d'Astúries
Monestir de San Juan de Corias
< anterior Inici Espanya Astúries següent >

Astúries

Es tracta d’un antic monestir benedictí que fou fundat per un important personatge de la cort, el comte Piniolo Jiménez (+ 1049) i la seva esposa Aldonza Muñoz (+ 1063). Hom suposa que per la manca de descendents vius, els comtes van prendre la determinació de fundar aquest monestir que van dotar amb els seus quantiosos béns, més endavant hom va atribuir un origen miraculós a la narració d’aquella fundació. També hi va intervenir el rei Beremund III de Lleó, qui va fer donació als fundadors del territori on s’aixecaria més endavant el monestir.

San Juan de Corias
San Juan de Corias

Benedictins

El 1043 ja s’hauria aixecat una església provisional, i hom va designar l’abat Arias per posar-se al front de la comunitat ja constituïda, més endavant s’aixecaria una nova església. Malgrat l’oposició i les diferències amb altres organismes i centres de poder, el monestir de Corias esdevingué un establiment de considerable importància, els conflictes foren importants i fins i tot l’any 1211 hi intervingué el papa Innocenci III. Les coses es van agreujar en els segles XIII i XIV, amb actuacions contràries a l’observança monàstica que li seria pròpia. Una visita episcopal del 1380 deixa veure aquell estat de coses. D'aquest lloc depenia el priorat de San Miguel de Bárcena, fundat amb anterioritat a aquest per la mateixa família.

San Juan de Corias
San Juan de Corias

San Juan de Corias
Crist romànic (segle XII)

El 1536 el monestir havia entrat a formar part de la Congregació de San Benito de Valladolid el que donaria pas a una nova etapa de prosperitat que es va reflectir en la reconstrucció del monestir a finals del segle XVI. El 1763 el lloc va resultar molt afectat per un incendi i es va haver de reconstruir, entre el 1774 i 1808. La comunitat benedictina va arribar al seu fi amb la desamortització de 1835, quan els benedictins el van abandonar, el lloc va tenir diverses utilitats fins que el 1860 va passar a mans d’una comunitat de dominics. Més recentment, el 2002, la gran casa monàstica fou adquirida pel govern del Principat amb la finalitat de convertir-lo en establiment hoteler, mentre que l’església continua a càrrec dels dominics. Actualment (2012) ell lloc es troba en procés de rehabilitació.

San Juan de Corias
San Juan de Corias