d'Astúries
Monestir de San Pedro de Villanueva
< anterior Inici Espanya Astúries següent >

Astúries

Malgrat que hom diu que aquesta casa fou fundada per Alfons I d’Astúries (739-757), no és fins el segle XII que es troben notícies documentades d’aquest lloc, primer en donacions al seu favor i més endavant ja amb la intervenció d’un abat de la casa. Durant aquesta època i els anys següents, aquest monestir va fer-se amb un important domini territorial que es va mantenir i augmentar fins el segle XV, quan va començar a patir una època de decadència. Després d’estar regit per abats comendataris, el 1534 la casa va entrar a formar part de la Congregació de Valladolid malgrat l’oposició de l’abat de torn.

San Pedro de Villanueva

La situació econòmica del monestir es redreçà i això li va permetre emprendre obres de millora de l’establiment, tant pel que fa a les construccions com en el mobiliari. La vida monàstica d’aquesta casa va patir finalment els infortunis del segle XIX, guerra del Francès, una exclaustració temporal durant el Trienni Liberal i la definitiva el 1835. Actualment el monestir ha estat adaptat com establiment hoteler.

Es conserva l’església romànica, amb modificacions posteriors, sobretot pel que fa a la torre. La seva portada de migdia, que es conserva relativament bé, és particularment interessant a causa de la seva decoració en els capitells d’un dels costats, de bella factura i iconografia poc habitual que s’ha volgut relacionar amb el rel Fàfila d’Astúries, mort l’any 739 en un enfrontament amb un ós.

San Pedro de Villanueva. Sala capitular
Postal antiga (col·lecció particular)