Monestir de Santa María de La Lugareja

Monestir de Gómez Román / Santa María la Real d’Arévalo

(Arévalo, Àvila)

La Lugareja
La Lugareja

Es tracta d’un monestir femení, de recorregut cistercenc, que actualment pertany a la branca trapenca del mateix orde. El seu origen es troba en una antiga canònica regular masculina, de la que es tenen notícies des del 1179 en una butlla del papa Alexandre III, es tractava d’un monestir ocupat per canonges i conegut com Santa Maria de Gómez Román, que es correspondria amb el nom dels seus fundadors.

La Lugareja
La Lugareja

Cap al 1200 començaria la construcció del monestir que s’ha conservat parcialment fins ara. El 1245 la mateixa casa ja estava ocupada per una comunitat femenina, quan el papa Innocenci IV li va atorgar protecció. La casa va gaudir de prosperitat en el mateix emplaçament, allunyat d’Arévalo, en l’indret de La Lugareja, fins que, el 1524 la comunitat es va traslladar a la població d’Arévalo, un lloc més segur, on van ocupar un antic palau reial que estava en desús, llavors passaria a ser conegut com Santa María la Real. Després de passar els efectes de la guerra del Francès i els trasbalsos de la desamortització, la casa va continuar activa, el 1949 la comunitat es va afiliar a la Trapa.

A causa del deteriorament del palau que acollia el monestir, el 1973, les monges es van tornar a traslladar, aquesta vegada fora d’Arévalo, al nord. En el lloc de La Lugareja es conserva la capçalera de l’església, que va tenir funcions parroquials un cop sense activitat monàstica, després esdevindria un santuari on es venerava la Mare de Déu de La Lugareja. Es tracta una bella construcció mossàrab, que s’ha datat entre el 1200 i 1210, ara restaurada, que conserva un notable cimbori, les naus s’han perdut, com també les restes de la corresponent casa monàstica que degué ocupar la comunitat. L’Església va recuperar la propietat de l’indret primitiu.

La Lugareja
La Lugareja