Priorat de Santa María de Cluny, de Villafranca del Bierzo

Cluniaco / Cluniego / Cruñego / Villa Franca

(Villafranca del Bierzo, Lleó)

Santa María de Cluny
Ara col·legiata de Santa María

Tot i que hi ha fonts que situen en l’any 1070 la fundació en aquest lloc d’un establiment vinculat a l’abadia francesa de Cluny, no és fins al 1120 quan la reina Urraca de Lleó (1081-1126) lliura l’església de San Nicolás de Burbia a aquella abadia amb la finalitat de fundar un monestir. Per fer efectiva la iniciativa van arribar monjos francesos, possiblement entre el 1120 i el 1126, el primer prior, Galdricum, es troba esmentat el 1131. La casa estava governada des de Cluny, qui nomenava els priors que l’havien de regir.

Un enfrontament entre Cluny i el bisbat d’Astorga amb motiu dels drets sobre l’establiment, va fer que hi intervingués el papa Innocenci II (1130-1143). Un nou conflicte entre aquesta casa i l’hospital de Santa María do Cebreiro (Lugo) va acabar amb una butlla papal que reconeixia els drets de la casa francesa alhora que obligava al pagament d’un impost al bisbat. Per evitar més litigis, el 1189 el papa Climent III va emetre una butlla prohibint la construcció de cap assentament monàstic dins els límits del priorat de Villafranca, malgrat tot, no es va aconseguir que en el futur es produïssin noves desavinences.

A mitjans del segle XIII, el lloc es trobava en decadència, estat de coses que es va allargar en el temps, trobant-se en el segle XIV en ruïna física, tant l’església com les altres dependències, relaxament dels costums i pèrdua dels béns. A causa del lamentable estat del priorat, el 1529, el papa Climent VII el va suprimir, convertint-lo en col·legiata secular depenent del bisbat d’Astorga. Els marquesos de Villafranca, Pedro de Toledo (1484-1553) i la seva esposa María Osorio y Pimentel (c1495-1539) edificaren el 1532 una nova església col·legiata, categoria que mantindrà fins a finals del segle XIX, quan esdevingué parròquia.