Monestir de San Andrés de Espinareda

Spinareta

(Vega de Espinareda, Lleó)

San Andrés de Espinareda

El monestir de San Andrés de Vega de Espinareda és de fundació molt antiga, tot i que no hi ha documentació que pugui demostrar-ho de manera fefaent, tradicionalment es considera obra del bisbe Gennadi (sant Gennadi d’Astorga, mort cap al 935), o de la seva època. No és fins al 940 que s’esmenta l’abat Julián d’aquest monestir d’Espinareda, en una donació a Santiago de Peñalba.

Es torna a esmentar en un privilegi de l’any 1043 concedit a favor seu pels reis Ferran I de Lleó i Sança. Una làpida sepulcral del 1071 de l’abat Gutierre, fa constar que aquest fou el primer abat benedictí del monestir; fins aquell moment potser es regia per la regla de Sant Fructuós, i era un establiment en mans de particulars. Esdevingué un dels grans monestirs de la comarca i fou un panteó per a personalitats del Bierzo; al Museo de León es conserva la làpida sepulcral de Jimena Muñiz, amant d’Alfons VI de Lleó (1128). En els anys posteriors, el monestir va viure una llarga època de prosperitat, l’església es va bastir de nou el 1283, després d’un incendi que va afectar de manera important el monestir, perdent-se també l’arxiu.

A partir del 1595, quan ja formava part de la Congregación de Valladolid, es convertí en un centre d’ensenyament, mantenint-se dintre de l’òrbita benedictina. A començament del segle XIX, la casa va patir els efectes de la Guerra del Francès i, més endavant els del Trienni Liberal (1820-23), quan la comunitat fou exclaustrada i els seus béns venuts. Es va poder recuperar transitòriament i la comunitat va tornar als claustres. Fou de desamortitzat definitivament el 1835 i destinat a caserna. L’important conjunt de construccions que encara es conserven són del segle XVIII, època en què es va reconstruir a causa del perill de ruïna que l’amenaçava.

Epitafi de Jimena Muñiz (1128)
Museo de León