Monestir de Santa María de Nogales

S M Nucalibus / Nucalium

(San Esteban de Nogales, Lleó)

Santa María de Nogales

L’any 1149, el lloc de Nogales fou donat pel rei Alfons VII l’Emperador a Vela Gutiérrez (c 1117-1160) en agraïment als serveis prestats. El 1150, aquest personatge i la seva esposa, Sancha Ponç de Cabrera, van donar la finca a l’orde de Sant Benet amb la voluntat de fundar-hi un monestir per a monges benedictines. Aquesta empresa no va arribar a bon port i va tenir una existència efímera, un cop mort el fundador, les monges van retornar al seu monestir d’origen, entre el 1162 i 1164.

El 1164, la vídua va dirigir-se a la comunitat cistercenca de Moreruela, de la que va aconseguir una segona fundació, aquest cop amb monjos cistercencs. La nova iniciativa va seguir endavant i el 1172 es va poder consagrar la seva església, dedicada a Santa María de Nogales. En els anys següents sovintegen les donacions a favor de la casa, que va poder assegurar la seva existència gràcies a aquestes i, sobretot, en rebre protecció de la poderosa família Quiñones.

La casa va patir un incendi a començament del segle XIX i el 1835 fou clausurada definitivament i posada a la venda. Els nous propietaris en van fer una explotació agrària, alhora que fou espoliada dels objectes de valor. Actualment el lloc es troba en ruïnes. A la Hispanic Society of America de Nova York es conserven dues estàtues jacents d’alabastre procedents de Nogales, la de Suero de Quiñones († 1590) i la seva primera esposa Elvira de Zúñiga († 1595).

Filiació de Nogales

Detall del sepulcre d'Elvira de Zúñiga († 1595)