Monestir de Santa María de Mave

S Marie de Maf / Mabe

(Aguilar de Campoo, Palència)

Santa María de Mave
Santa María de Mave

El monestir de Santa María de Mave és d'origen antic, possiblement ja existia en època visigòtica. La fundació no està documentada, però hom pensa que s'hauria portat a terme poc després de la recuperació d'aquest territori als sarraïns protagonitzada per Alfons I d’Astúries, l'any 754. Hom atribueix a aquest monarca la fundació, o recuperació, del monestir.

Santa María de Mave
Santa María de Mave

Quan el 1011 es va fundar el monestir de San Salvador d'Oña (Burgos), aquest establiment, amb les dependències i possessions que tenia, fou integrat al conjunt de béns de la dotació inicial d’aquell monestir. El 1033, Oña va adoptar els costums de Cluny, cosa que també va repercutir en aquest priorat. El 1192, l’abat d’Oña va cedir Mave, en préstec, a Sança Jiménez, que es va encarregar de la construcció de l’església durant la primera dècada del segle XIII i la va reintegrar a Oña el 1208. Mave va mantenir una reduïda comunitat que va continuar pertanyent a Oña fins a la desamortització, quan va deixar de tenir activitat monàstica i va passar a exercir funcions parroquials.

Santa María de Mave
Santa María de Mave