Castella i Lleó
Col·legiata de Santa María la Mayor

Valladolid
Monestirs de Valladolid

Santa María la Mayor

agustinians

Aquesta antiga col·legiata data de l’època en que Valladolid es va repoblar després de la invasió sarraïna. Aquesta tasca fou portada a terme pel comte Pedro Ansúrez, que es va fer amb el senyoriu de la ciutat en l’època d’Alfons VI. Entre altres empreses, el comte va impulsar la fundació de la col·legiata de Santa María la Mayor al voltant de l’any 1080 per la que va fer venir el seu primer abat, Saltus, de San Zoilo de Carrión, que també era una fundació familiar dels Ansúrez, es va consagrar i dotar àmpliament el 1095. Tot i la intervenció d’una casa benedictina en la fundació, aquesta era una canònica regular, que depenia directament de la Santa Seu.

Després de la desaparició del fundador la casa va caure en una profunda decadència i el 1162 fou reformada adoptant la Regla de Sant Agustí. Un cop endreçada, la canònica va rebre els favors de la monarquia i la seva situació econòmica va millorar permetent la substitució (entre el 1219 i 1230) del primitiu edifici fundacional per un de nou, gòtic. El 1527 va començar la construcció d’un tercer edifici cosa que havia de comportar la destrucció de l’anterior, l’actual catedral (des del 1595 és seu episcopal) es va edificar durant els anys següents però encara es conserven algunes capelles i altres elements anteriors.

Catedral de Valladolid
Catedral