Monestir de San Quirce de Valladolid

San Quirce y Santa Julita / Santa María de las Dueñas

(Valladolid, Valladolid)

San Quirce de Valladolid

Segons alguns autors, aquest establiment cistercenc femení fou fundat a Valladolid al voltant del 1256, però no és fins a començament del segle XIV que hi ha documentació que en fa referència. Inicialment, el monestir es va aixecar a l’altre costat del Pisuerga, a la seva riba dreta. La reina María de Molina (c 1265-1321) va participar en la seva construcció, llavors era conegut com Santa María de las Dueñas.

Durant la Primera Guerra Civil Castellana (1351-1369) la casa es va enderrocar i es va prendre la decisió de reconstruir-la intramurs de la vila, lloc que ja ocupaven el 1371. En el nou emplaçament, les monges van continuar gaudint de la protecció reial, que li va concedir béns i rendes pel seu manteniment. Era un monestir preuat, on professaven noies de la noblesa. En l'època de les reformes de l’observança, es va posar sota la dependència de San Benito el Real, fins que el 1632, el papa Urbà VIII el va vincular a la diòcesi.

Poc després, el 1636, fou víctima de les aigües a causa de la sortida de mare del Pisuerga. L’església és d’aquesta època (segle XVII), però el 1743 es van fer obres d’importància a la casa i el 1744 es va inaugurar el nou cor monàstic. En la segona meitat del segle XX es van tornar a fer reformes importants a causa del seu deteriorament, les noves dependències es van inaugurar el 1967. L’any 2018, les monges van deixar San Quirze per traslladar-se al monestir de Las Huelgas, les dependències conventuals es van enderrocar per bastir un centre geriàtric. Ara només es conserva l’església, seu de la Cofradía Penitencial de la Sagrada Pasión de Cristo que conserva un valuós mobiliari, entre el que hi destaca el retaule major, obra de Blas Martínez de Obregón (1697).