Monestir de San Pedro de la Nave

San Pedro del Esla / San Pedro de Tunis

(San Pedro de la Nave-Almendra, Zamora)

San Pedro de la Nave

El monestir de San Pedro de la Nave, conegut en època medieval com San Pedro del Esla, s’esmenta en un document, que ha arribat per còpies posteriors, que tracta d’una donació efectuada l’any 907 pel rei Alfons III a aquesta casa, on figura el seu abat, Servodeo, personatge que torna a ser esmentat en una nova donació de l’any 922. Hom ha considerat que el monestir s’hauria fundat a l’època de la repoblació del territori, al voltant de l'any 900.

En una data indeterminada, aquest monestir va passar a dependre de San Salvador de Celanova (Ourense) en qualitat de priorat, hom coneix que durant el segle X, aquell monestir gallec va adquirir algunes possessions en aquest territori. La primera notícia del priorat de San Pedro de la Nave, depenent de Celanova, no es troba fins al 1222, a finals del segle XV va passar a dependre de San Benito de Valladolid. El topònim de Nave probablement té a veure amb el pas de barca que hi havia prop de l'església, sobre el riu Esla, del que el priorat en va tenir els drets fins a la desamortització.

Més que per la seva condició monàstica, aquest lloc és cèlebre per la seva església preromànica, força coneguda. És difícil establir l’època de la seva construcció, obra que hom ha situat en època visigòtica (a finals del segle VII), que hauria tingut algunes reconstruccions i modificada cap al segle X per mossàrabs, després de la recuperació del territori. De totes maneres, tant la seva història com el procés constructiu és objecte d’opinions diverses.

El seu estudi té la dificultat afegida de què l’edifici no es conserva en el lloc original, entre els anys 1931 i 1932 es va procedir al seu trasllat a causa de la construcció de l’embassament de Ricobayo, sobre l’Esla. Aquella operació fou encarregada a l’arquitecte Alejandro Ferrant, sota la direcció de Manuel Gómez Moreno qui, el 1903, havia donat a conèixer i valorat l’església, que fins aquell moment havia passat pràcticament desapercebuda, encara que no desconeguda.

Aus
Daniel i els lleons