Galícia
Monestir de San Salvador de Celanova
< anterior Inici Espanya Galícia Ourense següent >

Ourense

El monestir benedictí de Celanova fou fundat per iniciativa del bisbe de Dumio (Portugal) Rosendo Gutérrez (sant Rosendo, 907-977), personatge de família noble. Froilà, germà de Rosendo, va rebre el 935 les terres que l’any següent aportaria per poder fundar el monestir, aquest nou establiment ja estava en funcionament el 938 quan hom té constància de la primera donació al seu favor. El primer abat d’aquest monestir fou Franquila, que el 959, després de la seva mort fou substituït pel fundador sant Rosendo, fins la seva mort, el 977.

San Salvador de Celanova

Façana de l'església, acabada el 1653
Sant Benet, a la portada de l'església

Durant els primers anys del segle XII el monestir va adoptar la Regla de Sant Benet, a més de la seva dependència del bisbat d’Ourense, cosa que va motivar una sèrie de litigis per poder mantenir la seva independència, plets que no van finalitzar fins el 1221, quan el cenobi va quedar dintre de la diòcesi d’Ourense, però amb una àmplia sèrie de parròquies sota la seva jurisdicció.

Fou un establiment important i amb molta influència, amb priorats dependents (San Pedro de Rocas, San Salvador Coruxo, San Pedro de la Nave, Santa Comba de Naves...) i un important patrimoni. Desprès d’una època de govern d’abats comendataris, el 1506 es va unir a la Congregación de San Benito de Valladolid, que va donar un nou impuls a la casa, i prova d’això són les construccions que es van anar fent en els segles següents, com ara l'església del segle XVII que va substituir la construcció anterior, romànica.

El rerecor
Porta del rerecor

Amb l’exclaustració (1835) va acabar la vida monàstica del lloc, l’església va esdevenir parròquia mentre que les altres dependències foren destinades a usos diversos: caserna, presó, ajuntament, escoles... tot i així el conjunt monàstic s’ha conservat força bé tant pel que fa als edificis com el mobiliari.

El cor monàstic
Nau central

Retaule major de San Salvador
Retaule major
Retaule major

Retaule de San Rosendo
San Rosendo, el fundador del monestir
Nau lateral

Cor superior (segle XV-XVI?)

Sagristia
Claustre principal, de "las Procesiones"
Segona meitat del segle XVI

Galeria del claustre
Mènsula al claustre
Volta del claustre

Prop de l'església barroca de San Salvador s'aixeca encara l'antiga església de San Miguel, una petita capella mossàrab de l'època fundacional (primera meitat del segle X).

San Miguel de Celanova
Planta de la capella de San Miguel