de Cantàbria
Monestir de Santa María de Piasca
< anterior Inici Espanya Cantàbria següent >

Cantàbria

Hom suposa que es tracta d’un monestir d’origen antic, possiblement del segle IX, època en que es van fundar algunes institucions monàstiques en aquest territori. Però, de fet, no és fins el 930 que s’esmenta per primer cop l’existència d’aquesta casa, tot i que hom l’anomena basílica. Més segur és el pacte monàstic signat l’any 941 on hi figura ja el monestir de Piasca amb una comunitat doble, de monjos i monges, amb la seva superiora, Aylo, possiblement la primera abadessa d’aquesta casa. En aquell moment seguiria la regla de Sant Fructuós. Durant aquell segle es troben donacions al seu favor, que la fa una casa important, especialment generosa fou la família Alfonso, la seva màxima protectora i possiblement impulsora de la seva fundació.

Santa María de Piasca

Prebenedictí

Benedictines

L’any 1051 s’esmenta per primer cop un abat d’aquesta casa, Rodrigo, tot i que en èpoques posteriors es continuen esmentant abadesses. Possiblement el 1078 la comunitat de monges es va traslladar a San Pedro de las Dueñas, prop de Sahagún, pel que perdria el seu caràcter de doble. En aquesta època el monestir de Piasca va quedar vinculat al de San Benito de Sahagún, però tot fa pensar que mantenint encara el seu estatus d’abadia. El 1109 torna a trobar-se una comunitat femenina a Piasca, sota la direcció d’Urraca, la mateixa abadessa que s’havia traslladat a San Pedro de Dueñas.

Piasca va tornar a tenir una comunitat doble, poc a poc el monestir va passar a estar sota influència de Sahagún fins que el 1122 hom troba aquesta casa sota la direcció d’un prior i sotmès a l’autoritat d’aquell, tot i mantenir encara el seu caràcter doble. Ja sota la dependència de Sahagún s’aixecà una nova església, consagrada el 1172 i de la que es coneix el nom del mestre d’obres: Covaterio. A partir del segle XIV, Santa María de Piasca va entrant en un període de decadència. Pel que fa al seu caràcter de monestir doble, en el segle XVI, encara el mantenia. De l’antic monestir en queda l’església romànica consagrada el 1172, de planta basilical amb tres naus.

Inscripció fundacional de l'església de Piasca
A la façana