Normandia
Abadia de Notre-Dame d’Almenêches
Notre-Dame de la Place d'Argentan
< anterior Inici França Normandia Orne següent >

Orne

Es tracta d’un monestir de benedictines d’origen molt antic. Hom considera que fou fundat per sant Évroult d'Ouche (627-706), promotor també de l’abadia d’Ouche, que més endavant portaria el nom de Saint-Évroult, en honor seu. El fundador va rebre els terrenys pel seu assentament del comte d’Exmes, pare de sant Godegrand de Sées i de santa OpportuneSanta Opportune

Bibliothèque nationale de France
. La tradició diu que aquesta darrera va professar com a monja en un monestir proper a Montreuil-la-Cambe (Orne) i finalment va esdevenir abadessa d’Almenêches, on va morir el 770. Cap el 870 el monestir d’Almenêches va quedar destruït a causa de les invasions normandes, la comunitat i el mateix monestir van desaparèixer mentre que les relíquies de santa Opportune foren portades a Moussy (Sena i Marne).

Almenêches
Abadia d'Almenêches

Benedictines

Almenêches
Abadia d'Almenêches

Almenêches
Santa Opportune

Després d’un llarg període d’inactivitat, el 1026 el lloc fou lliurat a l’abadia de la Trinité de Fécamp (Sena Marítim) però poc després passaria a mans de Roger de Montgommery, personatge proper a Guillem el Conqueridor, qui es va encarregar de la reconstrucció de l’abadia d’Almenêches, entre altres monestirs del territori (Saint-Martin de Troarn i Saint-Martin de Sées, al sud d’aquí). Al front de la casa renovada, Roger hi va posar la seva filla Emma, que va tenir cura de les obres de reconstrucció de la nova casa. Aquesta va quedar novament destruïda cap el 1106 a causa d’un incendi. Després de períodes de decadència agreujats per un nou incendi el 1318 i la guerra dels Cent Anys, a començament del segle XVI la casa va recuperar la seva regularitat amb l’arribada el 1517 de monges de Fontevraud, orde que s’en va fer càrrec fins el 1534, quan va passar a dependre directament del bisbat de Sées. El 1563 el monestir fou saquejat pels hugonots. Al segle XVII va viure una nova època de prosperitat el que li va permetre la fundació de nous priorats, el 1736 la comunitat es va traslladar a Argentan (Notre-Dame de la Place), un d’aquells priorats. Després de la seva supressió el 1792 a causa de la Revolució, el 1822 es va refer i encara manté la seva activitat en un nou monestir a Argentan, malgrat les moltes incidències sofertes.

Argentan
Notre-Dame de la Place, Argentan