Canònica de Sant Gaudenç

Collégiale Saint-Pierre et Saint-Gaudens / Saint-Pierre i Saint-Gaudens / S. Gaudentii

(Sent Gaudenç / Saint-Gaudens, Alta Garona)

Es tracta d'una col·legiata que està dedicada a sant Pere i sant Gaudenç, aquest darrer és un màrtir local, un pastor que la tradició considera que va morir decapitat el 475, posteriorment venerat en aquest indret, en una església encara més antiga, dedicada a sant Pere.

Hom considera que en aquella església s'hi va establir una comunitat monàstica que ja existiria al segle IX i que estaria relacionada amb el monestir benedictí de Saint-Michel de Peçan (Gèrs). L'organització en forma de canònica la va implantar Bernat II, bisbe de Comenge entre els anys 1055 i 1063, ell mateix va endegar la construcció d'una nova església i la va cedir a la comunitat de canonges. Gràcies a la popularitat aconseguida per la presència de les relíquies de sant Gaudenç, va gaudir d'una llarga època de prosperitat, però al segle XIV es trobava en decadència i al segle XVII, les guerres de Religió encara van portar més infortunis, fins que la col·legiata fou suprimida amb la Revolució, l'església va perdre el culte, que no es va recuperar fins al 1804. Cap al 1807, el claustre fou desmantellat.

Aquell claustre era de la segona meitat del segle XII, després de la seva pèrdua, es va anar restaurant a partir del 1989, amb còpies de capitells conservats en altres indrets, alguns elements originals recuperats i altres afegits. L'església s’havia començat a bastir durant la segona meitat del segle XI i els treballs es perllongaren fins al segle següent. Fou cremada pels hugonots. És de tres naus capçades amb absis semicirculars, sense transsepte. Conserva alguns capitells historiats, restaurats amb poca cura.

Tapís amb el Martiri de sant Gaudenç (s. XVII)
Canònica de Sant Gaudenç / Museu dels Agustins