Convent dels Jacobins de Tolosa

Couvent des Jacobins de Toulouse / Dominics de Tolosa

(Tolosa de Llenguadoc / Toulouse, Alta Garona)

Jacobins de Tolosa
Jacobins de Tolosa

Sant Domènec (Domingo de Guzmán) va tenir una relació estreta amb el Llenguadoc, particularment amb la ciutat de Tolosa i el bisbe de la diòcesi, Folc. Prop de Carcassona hi fundaria el monestir femení de Prolha amb la col·laboració del bisbe, la relació entre Folc i Domènec va continuar activa, impulsant la fundació d'un convent masculí a la ciutat. El 1216 el capítol catedralici de Sant Esteve va donar als dominics la capella de Sant Romà, on es van establir els primers frares.

Jacobins de Tolosa
Jacobins de Tolosa

Aviat el lloc va resultar insuficient i es van traslladar a un altre indret. El 1230 el bisbe Folc posava la primera pedra de l'església conventual, que es va poder inaugurar el 1234. D'altra banda, el 1216 s'havia aprovat oficialment l'orde dominicà i des de la casa de Tolosa sortien frares a fundar nous establiments arreu. Aquella primera església era més curta que l'actual i calia la seva ampliació, per això, entre els anys 1245 i 1252, es van portar a terme les obres pertinents per a la seva ampliació que, bàsicament, comprenia la construcció d'una capçalera de grans dimensions, resultant una església de dues naus separades per una fila de set columnes.

A partir de l’any 1275 va començar la construcció d’una nova capçalera per a l’església. Es va substituir l’absis per un de nou, amb una arquitectura més rica i d’acord amb l’època. Aquesta reconstrucció fou inaugurada el 1292. Més endavant, entre el 1324 i 1335, el cardenal dominicà Guillaume de Peyre-Godin va impulsar la reconstrucció de la part més antiga de l’església igualant-la estilísticament amb l’absis. El claustre actual, al nord de l’església, es va aixecar entre el 1306 i 1310, l’obra va obligar a desmuntar l’anterior, que es va traslladar a un altre indret i es va perdre definitivament el 1772. A llevant del claustre es troba la sala capitular amb unes voltes una mica posteriors a la capçalera de l’església (1299-1301). Entre el 1335 i 1341, es va aixecar la capella funerària de Saint-Antonin, al costat del claustre, per iniciativa de Dominique Grima. Interiorment es va decorar amb pintures murals.

Jacobins de Tolosa
Jacobins de Tolosa
Jacobins de Tolosa
Jacobins de Tolosa

Poc després arribarien les restes mortals de sant Tomàs d'Aquino, mort l'any 1274, que foren cedides el 1368 als dominicans i traslladades a aquest convent, on es van venerar fins a la Revolució. El 1791, quan el convent fou clausurat, com a precaució, les restes de sant Tomàs foren traslladades a Sant Serni i no retornarien als Jacobins fins al 1974. El 1810 el lloc es va destinar a caserna de cavalleria i es van modificar substancialment els edificis. L'any 1841 fou classificat com a monument històric, però els militars no el van deixar fins al 1865. El gruix de les restauracions no va començar fins al segle XX.

Jacobins de Tolosa
Jacobins de Tolosa