Abadia de Saint-Pierre de Moissac

Abbaye Saint-Pierre de Moissac / Moissiacum

(Moissac, Tarn i Garona)

Abadia de Moissac
Abadia de Moissac

La fundació de l’abadia de Moissac està envoltada d’hipòtesis i relats sense fonament documental, tradicionalment s’ha atribuït al rei franc Clodoveu I, a començament del segle VI, també s’ha relacionat amb la intervenció del bisbe Desideri de Cahors († c655), però tampoc es disposa d’aval documental. La primera notícia certa sobre aquest lloc és en el privilegi d’immunitat atorgat a favor de l’abadia en una data indeterminada de començaments del segle IX per Lluís el Pietós (778-840).

Abadia de Moissac
Abadia de Moissac
Portal de l'església

A mitjan segle XI el lloc era en decadència, amb l'església mig enrunada i les dependències monàstiques incendiades el 1042. Seguidament, el 1048, d'acord amb el comte de Tolosa i el bisbe de Caors, Moissac es va posar sota la protecció de Cluny. El fet d'esdevenir una abadia cluniacenca va impulsar la seva recuperació, tant econòmica com espiritual, va obtenir, o recuperar el domini d'esglésies i priorats, entre molts altres béns, el 1078 li fou annexat el monestir de Sant Pere de Camprodon (Ripollès) i durant un curt període de temps hi depengué la canònica de Sant Serni de Tolosa. El 1063 es consagrava una nova església i el 1100 es va acabar el claustre. Per un altre costat, del seu escriptori van sortir manuscrits il·luminats, el monestir es va convertir en un important nucli cultural. Aquesta situació de bonança es va perllongar en el temps, fins a mitjan segle XIV, quan la guerra dels Cent Anys el va afectar.

Durant el segle XV es van portar a terme importants obres de millora a l'església. El 1466 s'independitzava de Cluny i a finals d'aquell segle va passar a tenir abats comendataris, sense vinculació amb el monestir i amb certa voluntat de beneficiar-se de les seves rendes. També va patir els efectes de les guerres de Religió i de la pesta negra. El monestir fou secularitzat el 1618 amb l'oposició de la comunitat i el 1625, una butlla d'Urbà VIII ho oficialitzava, convertint-se en una col·legiata secular. Com pràcticament tots els centres monàstics, va patir els efectes de la Revolució i fou venut el 1791. Sortosament, les pèrdues foren menys importants que les sofertes per altres establiments i encara es conserva el claustre i l'església que es va convertir en parròquia, llocs que aviat quedaren protegits per l'administració pública, malgrat això, la construcció d'una via fèrria el va afectar en part.

Abadia de Moissac
Abadia de Moissac
Abadia de Moissac
Abadia de Moissac
Campanar sobre l'atri

Abans de l'església actual i en aquest lloc, s'haurien aixecat altres temples, dels que no en resta pràcticament res. El 1063 es va consagrar la que seria la tercera església, amb algunes restes en la part baixa dels murs. La que es conserva és bàsicament la que es va aixecar durant el segle XV, amb modificacions i restauracions posteriors. Als peus de l'església es troba el campanar, aixecat sobre un nàrtex de planta quadrada i amb un pis superior, molt probablement del segle XII. Més amunt es troba una part construïda amb maons, dels segles XV i XVII. Ha estat modificat i restaurat. Al sud del nàrtex es troba un magnífic portal amb un timpà decorat amb escenes de l'Apocalipsi. Als costats hi ha altres representacions secundàries: el pobre Llàtzer, Anunciació, Visitació, Epifania, Fugida a Egipte, entre altres personatges.

Abadia de Moissac
Abadia de Moissac
Portal entre l'atri i l'església

Moissac és conegut pel seu grandiós claustre. Orientat segons els punts cardinals i de planta sensiblement quadrada. Té vint capitells en dos costats i divuit en cada un dels altres dos, el que fa un total de setanta-sis. S'alternen capitells senzills amb altres dobles, de la mateixa envergadura, però amb dues columnes. Hi ha, a més, vuit pilastres, una a cada vèrtex més altres quatre entre ells, al bell mig de les galeries. Una inscripció porta la data en què es va acabar l'obra: l'any 1100. A la segona meitat del segle XIII es va refer i d'aquí els arcs apuntats. La decoració dels capitells combina els motius florals amb els historiats, molts amb inscripcions detallades. Les pilastres estan decorades amb relleus. El seu estat de conservació varia, però és força bo, en general.

Portal
Portada