Monestirs
Monestirs d'Occitània
Abadia de Saint-Savin-en-Lavedan
< anterior Inici França Occitània Alts Pirineus

següent >

castellano
contacte

Alts Pirineus

Fundació

Tradicionalment hom considera que aquesta abadia hauria estat fundada cap el segle IV o V i que amb la invasió dels àrabs (732) va quedar destruïda. Carlemany l’hauria refet anys després, però aquest segon establiment monàstic també va quedar destruït per una nova invasió.

Saint Savin
Saint Savin en Lavedan


Benedictins



Saint-Maur


 

Saint Savin
Portada de l'església

Saint Savin
Timpà de la portada principal


Sant Sabí

Foren els comtes de Bigorra els que van tornar a fundar i dotar l’abadia, l’any 945. Els monjos que l’ocuparen seguien la regla benedictina, i s’encarregaren de custodiar les relíquies del sant Sabí, a qui es va dedicar el monestir. Aquest personatge hauria viscut en el segle VIII, nascut a Barcelona, es va traslladar a l’abadia de Saint-Martin de Ligugé (Viena, Poitou-Charentes) com a monjo. Més endavant en va traslladar als Pirineus, a la comarca de Lavedan on va viure com eremita en un lloc molt proper a l’actual població.

Aquesta abadia va passar a dependre de Sant Víctor de Marsella al segle XI, època de la seva màxima prosperitat.

Saint Savin
Decoració del portal


Saint Savin
La nau central

Saint Savin
Interior del cimbori gòtic


Decadència

Al segle XVI va passar a tenir abats comendataris i al segle següent es va intentar la seva reforma amb la congregació de Saint-Maur. Va tenir activitat, encara que molt limitada, fins la Revolució, quan l’església va passar a tenir funcions parroquials mentre que la resta del monestir es va destinar a hospital militar. Ara és de propietat pública.

 

Saint Savin
L'orgue

Saint Savin
Cor de l'església

Saint Savin
Cadirat del cor


Els edificis

Resta l’antiga església abacial, un edifici romànic del segle XI, amb una nau i ampli creuer, on s’obren tres absis semicirculars. A l’encreuament del transsepte i la nau es troba una torre campanar del segle XIV, modificada el 1678. Conserva un grandiós portal amb arquivoltes que envolten un timpà centrat pel Crist entre els símbols dels evangelistes.

Al seu interior es conserva el cadirat d’un cor del segle XV, un crist gòtic i un orgue amb la data de 1557, entre altres elements.

Saint Savin
Crist gòtic

Saint Savin
Sala capitular


Sala capitular

Al nord de l’església es conserven algunes estructures de l’antic claustre. Hi destaca la sala capitular oberta al claustre per una porta entre finestrals geminats, decorats amb capitells amb una iconografia força particular.
 

Saint Savin
Capitell de la sala capitular

Saint Savin
Capitell de la sala capitular

Monasticon Gallicanum
Saint-Savin a l'època maurista
Monasticon Gallicanum
Bibliothèque nationale de France


Bibliografia
-
Michel Baudry. Saint-Savin en Lavedan. La Lithographie Parisienne. 1975
 

Situació:

A la població de Sant-Savin (Alts Pirineus)

Baldiri B. - Agost de 2009 / Actualitzat maig 2014