Monestirs del
País del Loira
Abadia de La Roë
< anterior Inici França País del Loira Mayenne següent >

Mayenne

L’origen d’aquesta casa està relacionat amb la figura del Robert d’Arbrissel, el seu fundador, qui atret per la vida religiosa de caire eremític, el 1095 va deixar Angers on ensenyava teologia i es va retirar al bosc de Craon (Mayenne) on s’hi van reunir alguns seguidors. A aquest fet s’hi va afegir la protecció rebuda pel senyor de Craon i pel bisbe d’Angers que va donar pas a l’estabilització d’una comunitat cenobítica que va adoptar el sistema de vida canonical, seguidora de la Regla de Sant Agustí i esdevenint més endavant l’abadia de La Roë. En aquesta època es va trobar amb el papa Urbà II que li atorgà el seu recolzament. Més endavant Robert d’Arbrissel també fundaria l’abadia de Fontevraud, amb regla pròpia. El 1098 el bisbe d’angers va consagrar l’església de La Roë, mentre que el senyor de Craon confirmava la cessió de terres pel nou establiment.

La Roë
La Roë, façana de l'església

agustinians

La Roë
La Roë, interior de l'església

La Roë
La Roë

La Roë es va desenvolupar amb rapidesa i el 1140 ja s’havia consagrat l’església, mentre que la casa s’expandia amb nous priorats i esglésies que hi depenien. Aquest període de prosperitat es va veure truncat al segle XIV a causa de la guerra dels Cent Anys que la va afectar. Molt pitjors foren les conseqüències de les guerres de Religió en els anys 1562 i 1592. En aquella època la casa ja estava governada per abats comendataris. El 1664 la canònica fou reformada i va entrar a formar part de la congregació de Sainte-Geneviève. La Revolució, el 1791, va portar la fi de la vida monàstica a La Roë, i ara l’església té funcions parroquials, mentre que s’han perdut bona part de les dependències monàstiques aixecades al segle XVII.

La Roë
La Roë