Monestirs del
País del Loira
Abadia d’Évron. Notre-Dame de l’Épine
< anterior Inici França País del Loira Mayenne següent >

Mayenne

La llegenda situa la fundació d’aquest monestir en el segle VII, quan un pelegrí que portava una relíquia de la Mare de Déu es va quedar adormit sota d’un arç (aubépine) on havia penjat la relíquia, però quan es va despertar l’arbust havia crescut i no va poder recuperar la bossa. Sant Hadouin, bisbe de Le Mans entre el 623 i 654, va passar per aquell indret i va prometre que aixecaria un monestir en aquell lloc, llavors l’arbre es va inclinar i va poder recuperar el preuat objecte. Complint la seva promesa va fer venir monjos de les abadies de Le Mans per la fundació de la nova comunitat. El testament del bisbe, de l’any 642, va beneficiar especialment la casa.

Évron
Abadia d'Évron

Évron
Abadia d'Évron

Évron
Abadia d'Évron

Aquella primera abadia hauria quedat destruïda al segle IX a causa de les invasions normandes i fundada de nou a partir del 989 gràcies a la intervenció del vescomte de Maine. El monestir va esdevenir un centre pròsper i disposava de priorats que hi depenien, en part gràcies a la possessió de la relíquia de la Mare de Déu. Durant el segle XI es va aixecar una nova església monàstica i al segle següent la capella de Notre-Dame (ara dedicada a Saint-Crépin), encara al segle XIII es va refer parcialment la primitiva capçalera romànica per aixecar-ne una de nova, gòtica, consagrada el 1252.

Évron
Abadia d'Évron

A començament del segle XV va quedar afectada per la guerra dels Cent Anys. El 1482 hom hi va introduir el règim de la comenda i a partir d’aquell moment va passar a tenir abats aliens a la comunitat monàstica. El 1577 la casa fou víctima del saqueig de les tropes arran de les guerres de Religió, que també va afectar la resta de la vila que s’havia format a l’ombra de l’abadia, els monjos es van veure obligats a fugir. Quan la comunitat va poder tornar a Évron, van fortificar el monestir, i tot plegat va portar a la decadència econòmica. Hom va demanar la seva adhesió a la congregació de Saint-Maur, fet que no es va materialitzar fins el 1639. A partir del 1724 es van refer les dependències monàstiques, que es conserven en bona part. La casa va quedar abandonada pel que fa a comunitat monàstica arran de la Revolució. Ara l’església té funcions parroquials.

Évron
Abadia d'Évron