Monestirs de Nova Aquitània
Abadia de Notre-Dame de Celles
< anterior Inici França Nova Aquitània Deux-Sèvres següent >

Deux-Sèvres

El lloc de Celles pertanyia a Saint-Maixent, situat al nord d’aquí, gràcies a una donació efectuada per Guillem d’Aquitània l’any 1010 i que aquella abadia va mantenir fins el 1071, data en que la propietat fou objecte de permuta. Hom pensa que durant aquesta època en que Celles fou un domini de Saint-Maixent, ja existia un priorat però la vinculació del territori amb l’abadia va impedir el seu desenvolupament. Aquell primitiu priorat estava ocupat per canonges agustinians, depenents de l’abadia de Saint-Pierre de Lesterps i esdevingué un lloc d’atracció de fidels gràcies a la devoció a una imatge de la Mare de Déu. Cap el 1137 - 1140 el bisbe de Poitiers el va desvincular de Lesterps i en endavant esdevingué una abadia independent que aviat va aconseguir força prosperitat gràcies a la imatge miraculosa de la Mare de Déu de Celles i a la seva situació, per trobar-se en un dels camins de Sant Jaume, lloc de pas que també li va permetre hostatjar personatges importants entre els quals alguns reis.

Celles-sur-Belle
Notre-Dame de Celles

Canonges agustinians

Celles-sur-Belle

Celles-sur-Belle
Portada romànica

Tot plegat es va veure estroncat a causa de les guerres dels Cent Anys i les de Religió, el 1568 l’abadia fou assaltada i va patir importants destruccions. També fou en aquesta època que començà a estar dirigida per abats comendataris. El 1651 la casa es va integrar a la congregació de Sainte-Geneviève i es va impulsar la reconstrucció de l’església, que portava un segle en estat de ruïna, i les altres dependències monàstiques. L’abadia de Celles es va mantenir activa fins el 1791, quan els canonges la van abandonar arran de la Revolució. L’any 1801 es va restablir el culte a l’església amb qualitat de parròquia mentre l’abadia passava a mans particulars, des del 1971 és de propietat pública. L’església es obra de la reconstrucció del segle XVII, tot i que conserva un portal polilobulat d’època romànica.

Celles-sur-Belle
Capitells de la portada