Canònica de Sainte-Radegonde de Poitiers
< anterior Inici França Nova Aquitània Viena següent >

Viena

Vinculada a l’abadia de Sainte-Croix de Poitiers i al voltant de la seva església funerària de Sainte-Radegonde, on es veneren les despulles de la fundadora (santa Radegunda), s’hi va reunir una comunitat de clergues que havien de servir les necessitats cultuals de les monges. L’església era dedicada inicialment a Notre-Dame, pel seu caràcter mortuori i seguint els costums fou bastida fora del recinte emmurallat de la ciutat. Aquells clergues vivien en comunitat i depenien plenament de l’abadessa del monestir de Sainte-Croix. Hom té notícies d’aquella comunitat des de finals del segle VI, amb el qualificatiu de monjos i sota la direcció d’un abat, fet que tampoc permet assegurar que es tracti d’un monestir ni tampoc si hom seguia alguna regla monàstica o, en el seu cas, quina era.

Sainte-Radegonde
Sainte-Radegonde de Poitiers

aquisgranencs

Sainte-Radegonde
Sainte-Radegonde, al portal de l'església

Sainte-Radegonde
Sainte-Radegonde

L’església primitiva s’hauria vist afectada per les invasions normandes i es va restaurar o reedificar, es va consagrar l’any 863, però fou incendiada novament el 955 i a finals del segle X es trobava en ruïnes. El 1012 es va refer la cripta i restaurar la tomba de santa Radegunda. Hom té notícia que, a precs d’Agnès d’Aquitània (c1025-1077), el papa Alexandre II va emetre una butlla (1072) reformant aquella comunitat que s’havia relaxat pel que fa als seus costums i s’havia aprofitat dels béns de la casa. En endavant tindria la consideració oficial de canònica, estaria dirigida per un prior que hauria de sotmetre’s a l’obediència de l’abadessa de Sainte-Croix. Aquesta submissió (d’una comunitat masculina a una femenina) portaria molts desacords entre les dues institucions. Els canonges de Sainte-Radegonde no tindrien la consideració de “regulars”, possiblement serien seguidors de la regla aquisgranenca (establerta el 817) i mai van seguir la Regla de Sant Agustí.

Sainte-Radegonde
Sainte-Radegonde

A causa d’un terratrèmol, es va tornar a restaurar aquella església, consagrada el 1099 i de la que encara es conserven algunes parts. Després es farien més modificacions, el 1562 el lloc va resultar saquejat en el marc de les guerres de Religió i el sepulcre de santa Radegunda violat. Actualment es conserva l’edifici gòtic amb algunes parts d’època romànica.

Sainte-Radegonde
Vitrall del segle XIX amb escenes de la vida