Provença-Alps-Costa Blava
Priorat de Carluc
< anterior Inici França Provença-Alps-Costa Blava Alps de l'Alta Provença següent >

Alps de l'Alta Provença

El document més antic que esmenta aquest monestir és de l’any 1011, es tracta d’una donació efectuada a l’abat Archinric. Aquest personatge va estar vinculat a l’abadia de Montmajor (Boques del Roine) des de l’època fundacional, després fou abat d’aquella abadia i més endavant s’hauria retirat a Carluc. Tot i que el document del 1011 no és massa explícit, serveix per certificar l’existència de Carluc en aquella data. Durant el segle XI hom troba diverses donacions a favor d’aquest monestir, en aquell moment independent però que en època del papa Gelasi II (1118-1119) es va posar sota la dependència de Montmajor.

Carluc
L'església de Notre-Dame, Carluc

Carluc

Carluc

Arran d’aquella relació amb Montmajor s’hauria edificat novament el monestir, època a la que pertanyen el gruix de les poques construccions que es conserven. Era un monestir important i d’ell hi depenien altres priorats i esglésies, al segle XIV va esdevenir un priorat que va mantenir-se fins la Revolució amb una activitat monàstica limitada o pràcticament nul·la. Amb la Revolució va passar a mans particulars i es van perdre bona part de les seves estructures. D’aquest lloc s’hi esmenten tres esglésies: Notre-Dame, Saint-Pierre i Saint-Jean-Baptiste que no han estat identificades amb seguretat, la casa era coneguda amb les tres advocacions.

Carluc
La galeria. Al fons, l'església

Les restes del monestir es troben en un esperó rocós envoltat de vegetació. A la part meridional es troba l’església de Notre-Dame, de nau única amb absis, restaurada en diverses èpoques, del seu costat nord hi surt una galeria parcialment excavada en la roca que condueix fins la capella de Saint-Jean. Aquesta galeria antigament estava coberta i tenia una sèrie de columnes a cada costat. La galeria va descendent i en el seu tram final està completament excavada a la roca. Tenia funcions funeràries. La capella de Saint-Jean està en ruïnes i més enllà hi ha diversos espais troglodítics entre els quals les suposades restes de l’església de Saint-Pierre. Més enllà encara, restes de fortificacions d’època més tardana.

Carluc
La galeria. El tram inferior, excavat a la roca