Monestir de Sant Andreu de la Quera

Sanctus Andreas

(Estamariu, Alt Urgell)

Sant Andreu de la Quera
Abans identificat com Sant Vicenç de Pinsent

Es tracta d’un antic monestir ara en ruïnes que es troba enlairat sobre el riu Segre. Tradicionalment aquest lloc havia estat identificat com el monestir de Sant Vicenç de Pinsent, però C. Baraut va localitzar aquest darrer lloc a la part baixa, prop del riu, com una església i no monestir, i vinculat a Sant Serni de Tavèrnoles. Les ruïnes troglodítiques serien les de la cel·la o monestir de Sant Andreu de la Quera, una fundació de caire particular efectuada el 855 o bé el 912. Més endavant hauria passat a mans de Sant Serni.

Situació del monestir