Convent de la Mare de Déu de la Bonanova

Trinitaris Descalços de Barcelona

La Bonanova
Detall del Plànol de les Rambles, des de Sant Josep a la del Centre (sXVIII)
Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona

El convent dels trinitaris descalços de Barcelona es va fundar el 1633 gràcies a la intervenció d'Onofre de Sant Tomàs, religiós d'aquest orde procedent de la casa de la Trinidad de Saragossa. La seva església es va consagrar el 1639 i es va renovar el 1698. Ara ha desaparegut, estava situat en el mateix lloc on ara s'aixeca el Gran Teatre del Liceu, a la Rambla.

La Bonanova
Convent de la Bonanova entre 1835 i 1844
Imatge cedida per l'Arxiu Gavín del Monestir de les Avellanes

Fou exclaustrat temporalment amb la guerra del Francès entre els anys 1804 i 1814, i un altre cop el 1821-23, en aquesta època el retaule major es va traslladar a l'església parroquial de Sant Baldiri, a Sant Boi de Llobregat, després fou tornat, però el 1835 va anar altre cop a Sant Boi, on es va perdre el 1936. A causa de l'incendi del 1835 el convent fou incendiat, va resultar molt malmès i els béns mobles que encara mantenia es van dispersar. La comunitat trinitària no va retornar mai a la ciutat.

El 1844 el lloc es va assignar al Liceo Filarmónico-Dramático Barcelonés que en aquell moment tenia la seu a l'antic monestir de Montsió, el mateix any es van enderrocar les ruïnes de l'antic convent i van començar les obres del nou Liceu, inaugurat el 1847 i que encara es manté en aquest indret després de dues reconstruccions efectuades després dels incendis de 1861 i 1994.

La Bonanova
Retaule major de la Bonanova a l'església de Sant Boi
Las casas de religiosos durante el primer tercio dels siglo XIX
La Bonanova
Tinitaris
Detall de la Procesion que el martes de Semana Santa celebra la Venerable Congregacion de Jesus Nazareno
La Bonanova
La Rambla amb el Liceu