Monestirs de
Catalunya

Agustines

Monestir de Nostra Senyora de la Victòria
< anterior Inici Catalunya Barcelonès Barcelona següent >
castellano
cercador contacte facebook

Barcelona / Casc antic

El 1567 es va aplegar una comunitat de penedides sota la direcció de l’ermità Andreu Portuguès, aquell mateix any van rebre una donació del rei Felip II destinada a la construcció d’una casa. Es va adquirir un terreny proper a la porta de Trentaclaus, a la Rambla. Però l’afer no va poder seguir endavant i l’ermità Andreu va donar les propietats adquirides als jesuïtes.

Les dones que havien participat en aquell intent van obtenir llicència i aconseguiren comprar el 1576, amb fons obtinguts captant, una casa al carrer del Carme. Es van aplegar en aquell indret, que es va conèixer com a Nostra Senyora de la Victòria. Reberen suport econòmic de la Ciutat i aviat el nombre de “penedides” que s’hi havia aplegat va arribar a les quaranta.

La casa es va mantenir amb l’ajut econòmic de la ciutat. A mitjan del segle XVII la casa va patir els efectes d’una epidèmia de pesta extingint-se totalment. Les dependències que ocupaven van passar poc després a mans de les mínimes de Jesús Maria, que s’hi van traslladar el 1653.

Mínimes de Barcelona
Pati del monestir el 1869, quan ja l'ocupaven les mínimes
Autor desconegut. Col·lecció particular


Nostra Senyora de la Victòria
L'escola Milà i Fontanals, on era el monestir,
des del carrer Egipcíaques

Nostra Senyora de la Victòria
Façana del monestir. 1869
Al fons, el convent del Carme
Imatge cedida per l'Arxiu Gavín del Monestir de les Avellanes

Bibliografia:
- Antonio Paulí Meléndez. El monasterio de religiosas agustinas de Sta. María Magdalena, vulgo "Arrepentidas" fundado y protegio  por el municipio barcelonés. Barcelona, 1942
 

Situació:

Situat al carrer del Carme, a la cruïlla amb Egipcíaques

Nostra Senyora de la Victòria
   

 

Baldiri B. - Maig de 2006 / Actualitzat desembre de 2018