Eremitoris rupestres del Berguedà

Cavitats diverses que han estat considerades com a eremitoris

(Diverses localitzacions, Berguedà)

Sant Marc de cal Bassacs

A la comarca del Berguedà hi ha un nombre important de cavitats artificials excavades a la roca a les que hom les hi ha atribuït utilitats diverses, que moltes vegades no es poden concretar, des de megàlits d'època prehistòrica a refugis, sitges, enterraments o llocs de culte. En aquest darrer cas, algunes d'elles s'han considerat com eremitoris. El ventall de casos és força divers, des dels que s'han estudiat i es poden considerar precursors de cases monàstiques, com ara a Sant Llorenç prop Bagà, altres com Sant Joan de Montdarn o Sant Marc de cal Bassacs, fins els que són simples excavacions a la roca, algunes amb restes d'estructures adossades que són de difícil classificació.

Algunes de les cavitats artificials del Berguedà:

• Eremitoris de Sant Salvador de la Vedella (Cercs)
  • Capella de Sant Marc de cal Bassacs (Gironella)
  • Eremitoris de Sant Llorenç prop Bagà (Guardiola de Berguedà)
  • Cova de Sant Serni (Montmajor)
  • Eremitori de Can Soldevila (Montmajor)
  • Roc de Sant Joan de Montdarn (Viver i Serrateix)

• Capella de Sant Marc de cal Bassacs
    Gironella

Es tracta d’una capella del segle XVIII adossada a una roca que ha estat buidada interiorment i que actualment serveix de sagristia. Aquesta cavitat és molt anterior a la capella i té una obertura de factura antiga. Molt a prop hi ha una roca treballada amb forats i altres elements de difícil datació, efectuats segurament per fer el lloc habitable.

Cova de Sant Serni
    Montmajor