El lloc de Biure (o Benviure) pertanyia a Bernat de Gurb, repoblador d’aquesta part de la Conca del Gaià, però a mitjan del segle XII la propietat havia passat als Aguiló. El 1172 Massalt, vídua de Guillem d’Aguiló, va professar a l’orde de l’Hospital i va fer donació dels seus béns i drets a Biure, a més els hospitalers es van beneficiar d’altres donacions en aquest lloc i seguidament van establir-se al castell, tot i que no gaudien de la plena propietat.
El 1193 aquest priorat depenia de la comanda hospitalera de Cervera. El 1241 Guillem d’Aguiló (fill de l’anterior i de Massalt) va empenyorar el castell a l’ordre hospitaler i el 1266 aquests van adquirir-lo definitivament. El 1277 depenia de la comanda de l’Espluga de Francolí. A mitjan del segle XV el castell estava a càrrec d’un castlà designat pel gran prior de l’Hospital. A Biure de Gaià es conserva el castell, bé molt modificat, i l’església parroquial de Sant Joan, un edifici del segle XVIII, amb origen més antic i que depenia de l’orde de l’Hospital.
- FUGUET SANS, Joan (1997). Templers i hospitalers. Vol. I. Barcelona: Rafael Dalmau Ed.
- PIQUER I FERRER, Esperança (1995). Catalunya romànica. Vol. XXI. El Tarragonès, el Baix Camp, l’Alt Camp, el Priorat, la Conca de Barberà. Barcelona: Enciclopèdia Catalana
- CATALÀ I ROCA, Pere (1993). Els castells catalans. Vol. IV. Barcelona: Rafael Dalmau Ed.