Monestir de Sant Medir de Cartellà

Sant Medir i Sant Genís de Cartellà

(Sant Gregori, Gironès)

Sant Medir de Cartellà
L'actual església de Sant Medir

El monestir de Sant Medir és un dels més antics dels fundats amb el patrocini carolingi dins el marc que hom coneix com Marca Hispànica, la data del seu establiment és desconeguda, però s'esmenta l'abat Deodat qui cap al 830 aconseguia de Lluís el Pietós la seva protecció i immunitat.

Sant Medir

La immunitat fou renovada per Carles el Calb l’any 844 en un precepte que s’ha conservat, el document esmenta, a més de Sant Medir i Sant Genís, les cel·les de Santa Maria d'Amer, Sant Andreu del Terri, Santa Maria de Colomers i Santa Maria de Càrcer. L’any 942, Sant Medir fou víctima d’una incursió i segurament a causa d’això la comunitat hauria decidit refer el monestir a Amer, més protegit, l’església d’aquest lloc es va consagrar l’any 949. La casa de Sant Medir hauria perdut la seva condició monàstica i el 1187 es troba en qualitat d’església parroquial. El 1980 el lloc fou ocupat per les monges cistercenques de Santa Maria de Cadins, que hi van romandre fins fa uns anys.

Lluís el Pietós
Il·lustració de les Grandes Chroniques de France (c1400)