Bernó, abat de Cluny
< índex castellano >

Bernó va néixer cap el 850 a la Borgonya i fou monjo de Saint-Martin d’Autun (Saona i Loira). Entre els anys 870 i 880 es va desplaçar a Baume-les-Messieurs (Jura) per restaurar la vida monàstica en aquell lloc i entre el 880 i 888 fundà amb aportació de béns propis el de Gigny (Jura) pel que va aconseguir del papa Formós posar-lo sota la seva jurisdicció directa. Va participar d’una manera o altra en els afers d’altres cases: Mouthier-en-Bresse (Saona i Loira), Déols (Indre) o Massay (Cher). Guillem I d’Aquitània el Piadós el va cridar per participar en la fundació del monestir de Cluny (909-910) del que fou el seu primer abat. A la seva mort (927) fou enterrat a l’església de Saint-Pierre, a Cluny. En el càrrec d’abat el va succeir Odó, deixeble seu, format a Baume-les-Messieurs. A més de les abadies esmentades, de les que va disposar en el seu testament, tradicionalment hom l’ha relacionat també amb les abadies de Vézelay (Yonne) i Orlhac (Aurillac, Cantal) i els priorats de Saint-Pierre de Souvigny (Alier) i Château-sur-Salins (Jura). Considerat sant, la seva festivitat es celebra el 13 de gener.

Baume-les-Messieurs
Abadia de Baume-les-Messieurs