Monestirs de
Catalunya

Cistercenques

Monestir de Sant Hilari de Lleida
< anterior Inici Catalunya Segrià Lleida següent >
castellano
cercador contacto facebook

Segrià

El lloc de Sant Hilari de Lleida és conegut després de la conquesta de la ciutat i la seva colonització, l’any 1152. Llavors es devia aixecar l’església de Sant Hilari, que figura esmentada per primer cop el 1168. Aquella església fou donada l’any 1204 pel bisbe de Lleida i la comtessa Elvira de Subirats (esposa d’Ermengol VIII d’Urgell) al monestir de Santa Maria de Vallbona amb la finalitat d’establir-hi una nova abadia, la comtessa i després la seva filla foren enterrades en aquest monestir. El papa Honori III va confirmar la fundació amb una butlla l’any 1220.

Lleida
Bataille de Lérida, 7 octobre 1642 (detall)
Segons un gravat d'Hippolyte Lecomte
Institut d'Estudis Ilerdencs. Servei d'Arxiu i Llegats

A causa de la guerra Civil Catalana, el 1464 resultà incendiat i les monges es van haver de refugiar temporalment a la ciutat de Lleida fins que poc després van poder retornar a Sant Hilari. Aquesta comunitat es va fusionar el 1604 amb la de Vallsanta i la del Pedregal. El lloc va quedar pràcticament destruït amb la guerra dels Segadors i la comunitat es va haver de traslladar a la ciutat, al turó de la Seu, el 1707 el nou establiment també va patir els efectes de la guerra, aquest cop la de Successió. Arran d’això la casa no es va refer i la comunitat es va traslladar a Tamarit de Llitera (Nostra Senyora del Patrocini) on va mantenir-se fins l’exclaustració.

Lleida
La prise et redvction de la ville et chateau de Lerida en Catalogne 1707 (detall)
Segons un gravat de 1708
Bibliothèque nationale de France

Lleida
El monestir de Vallbona,
des d'on es va fundar aquest de Sant Hilari de Lleida

Bibliografia:
- SAINZ DE BARANDA, Pedro. España Sagrada. Tomo XLVII. De la santa Iglesia de Lérida en su estado moderno. Madrid: Real Academia de la Historia, 1850
- LLADONOSA I PUJOL, Josep. Història de Lleida. 5 vols. Lleida: Ed. Dilagro, 1991
- ERITJA, Xavier. Catalunya romànica. Vol. XXIV. El Segrià... Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1997

 

Situació:

El monestir ha desaparegut, es trobava al camí de Montsó

 
Baldiri B. - Abril de 2012