Monestir de Sant Pere de Graudescales

S Petri de Scalas / Grau d’Escales

(Navès, Solsonès)

Sant Pere de Graudescales

El monestir de Sant Pere de Graudescales és de fundació particular, la primera església fou construïda pel prevere Magnulf amb la voluntat de que es convertís en una casa benedictina, el 912 el bisbe de la Seu d’Urgell, Nantigís, la va consagrar deixant-la sota la tutela del fundador i especificant que després de la seva mort continuaria sota el control de la seva família.

El 960 s’esmenta el sacerdot Francemir que va obtenir l’autorització del bisbe i del comte Borrell II per posar la comunitat de canonges de Graudescales sota la Regla de Sant Benet i es va nomenar l’abat Bel·ló, abans canonge, i dotar econòmicament amb diversos béns. L’any 982, el comte Borrell II va fer altres aportacions de caire econòmic i el 1001 el papa Silvestre II li confirmava els seus béns. En el segle XI es devia aixecar una nova església però a finals del segle XII el lloc fou víctima d’un saqueig. Hom sap que amb posterioritat a aquell fet es van refer les construccions auxiliars de l’església però no hi ha constància de vida monàstica (segle XIII), com a molt hi havia una comunitat de clergues de tipus canonical. Al segle XV havia esdevingut una parròquia i tingué culte fins el 1837, des d’aquell moment va quedar abandonada i va caure en ruïna. El lloc fou excavat i restaurat durant la segona meitat del segle XX.

Planta esquemàtica de l'església