Monestir de Santa María de Bonaval

Bona-Vallis / Bon Aval / Bonavalle

(Retiendas, Guadalajara)

Santa María de Bonaval

Es tracta d’un monestir cistercenc fundat l’any 1164 amb la intervenció d’Alfons VIII i l‘arribada de monjos del monestir de Valbuena de Duero (Valladolid) que impulsarien aquella nova comunitat. L’any 1175, el mateix Alfons VIII va ratificar la fundació i possessió de l’indret, que fins aquell moment els cistercencs ocupaven a precari.

Potser a causa de la seva situació, apartat dels centres de poder, va mantenir-se com a casa modesta dins l'orde del Cister; tot i això, va anar rebent béns i privilegis de la monarquia castellana en el decurs dels anys. Més endavant passaria a dependre del monestir de San Bernardo o de Monte Sión de Toledo com a priorat seu. Després de patir els efectes del Trienni Liberal, la comunitat encara va mantenir-se fins a la desamortització, moment en què va passar a mans particulars i els edificis monàstics van anar caient en ruïna. En els darrers anys s'hi han fet treballs de conservació i restauració.

Filiació de Bonaval