Priorat de Saint-Nectaire
Prieuré Saint-Nectaire

Puèi Domat següent >
contacte

Puèi Domat

Sant Nectari, deixeble de sant Austremoni, fou un evangelitzador de l’Alvèrnia del segle III, a la seva mort fou enterrat en aquest lloc, el mont Cornadore, on més endavant s’aixecaria una església amb la seva advocació. El 1178 aquest lloc era propietat de l'abadia de La Chaise-Dieu (Alt Loira), que hi havia establert un priorat. Hom sap que el 1146 Saint-Nectaire no formava part dels seus béns, i que fou el comte d’Alvèrnia Guillem VIIGuillem VII d'Alvèrnia, el Jove (c1145-1169)

Comte d'Alvèrnia, fou desposseït del títol pel seu oncle, Guillem VIII el Vell

Escut de la casa d'Alvèrnia
Segons Histoire généalogique de la maison d'Auvergne
(mort el 1169) qui va fer la donació. Tot i que hom desconeix els detalls de la construcció de l’església actual, hom pensa que fou en aquesta època, potser Guillaume VII o potser La Chaise-Dieu qui va aixecar-la.

L’edifici va patir els efectes de la Revolució, data en que va perdre el campanar. El 1804 va recuperar el culte i fou restaurada el 1876 de manera poc curosa amb la seva història però amb el resultat d’un edifici de singular bellesa i més tenint en compte la seva situació, isolada dalt del turó.

Saint-Nectaire
Saint-Nectaire

Saint-Nectaire
Saint-Nectaire
Saint-Nectaire
Saint-Nectaire

Sant Nectari

Segons la tradició, Nectari era originari de la zona de Bizanci, havia nascut en el si d’una família acomodada però a la mort dels seus pares fou desposseït de la seva fortuna acusant-lo injustament, llavors va desplaçar-se a Roma on va entrar en contacte amb el cristianisme i fou batejat, canviant el seu nom d’Ipaci pel de Nectari, una versió de la llegenda diu que fou batejat per sant Pere i fins i tot hi ha un episodi que explica la seva mort a Sutri (Viterbo) i posterior resurrecció gràcies a un miracle també de sant Pere. Amb Antemi, Màrius, Sirenat i Mammet va acompanyar sant Austremoni (un dels Set apòstols de la Gàl·lia) en la seva tasca d’evangelitzar l’Alvèrnia, segons explica sant Gregori de Tours. Habitualment hom situa aquest episodi en època del papa Fabià (236-250)Fabià (?-250)

Papa entre el 236 i 250. Hom el relaciona amb els Set apòstols de la Gàl·lia enviats a evangelitzar aquell territori

El papa Fabià
Il·lustració del Liber Chronicarum
Bayerische Staatsbibliothek
segons això, Nectari hauria viscut durant el segle III.

Nectari va encarregar-se de l’evangelització de la Limagne (a l’actual departament de Puèi Domat) amb l’ajut dels també sants BaudimiSant Baudimi (s III)

Bust de Sant Baudimi (s. XII)
Església de Saint-Nectaire
Imatge de Pierre A. Leclercq a Wikimedia
i AuditorSant Auditor (s III)

Sepulcre de sant Auditor (1673)
. Hom li atribueix diversos miracles tant a la seva estada a Roma com a l’Alvèrnia, com ara la resurrecció de Brandule. A la seva mort, fou enterrat al mont Cornadore (després Saint-Nectaire), on havia viscut molts anys, lloc que es va convertir en centre de peregrinació dels seus devots. Ara aquí s’aixeca l’església romànica, seu d'aquest priorat benedictí de Saint-Nectaire.

Saint-Nectaire
Imatge de sant Nectari