Priorat de Saint-Pourçain

Alier següent >
contacte

Alier

Aquest priorat està dedicat a sant PorciàSant Porcià

D’origen humil, Porcià (Portien o Pourçain) va ingressar en un monestir on aviat tindria el títol d’abat. A la seva mort (527) les seves restes es van conservar al priorat de Saint-Pourçain (Alier) on és venerat

Sant Porcià
Vitrall modern de l'església de Sainte-Croix, a Saint Pourçain-sur-Sioule
, monjo d’origen alvernès que va viure a cavall dels segles V i VI. Aquest personatge fou enterrat en aquest lloc que seria conegut amb el seu nom: Saint-Pourçain. El 871 figura esmentada per primer cop l’abadia de Saint-Pourçain en un diploma de Carles el CalbCarles II el Calb
(823-877)

Primer rei de França (843-877) de la dinastia Carolíngia

Carles el Calb
Detall d'una il·lustració de la Primera Bíblia de Carles el Calb (Bibliothèque nationale de France)
. Aquest rei franc va cedir el 875 l’abadia de Tournus, dedicada a Saint-Valérien, a una comunitat de monjos que posseïen les relíquies de sant Filibert, les dues comunitats van conviure a Tournus i l’abadia de Saint-Pourçain va esdevenir un priorat depenent de Saint-Philibert de Tournus. La comunitat de Tournus es va refugiar entre el 945 i 947 a Saint-Pourçain a causa de les intromissions del comte Gilbert d’AutunGilbert de Chalon
(c900-956)

Comte de Chalon, Autun i Borgonya, entre altres
. Des d’antic, aquest priorat va tenir relacions estretes amb l’abadia de Tournus i arran d’això aquesta casa va resultar afavorida pels abats de la casa borgonyona.

Saint-Pourçain
L'actual església de Sainte-Croix, a Saint-Pourçain-sur-Sioule

Carles el Calb
Carles el Calb
Imatge de Wikimedia Commons
Saint-Pourçain
Saint-Pourçain

Durant els segles XII i XIII es van portar a terme importants obres constructives a l’església prioral. Fins el segle XIV les relacions amb Tournus eren molt estretes, fins el punt que molts abats de Tournus havien sigut priors de Saint-Pourçain. El 1312 les coses van canviar a causa del nomenament d’abats des de fora de la casa i des del 1414 els priors d’aquest lloc foren comendataris, després de la guerra dels Cent Anys (mitjan del segle XV) es van portar a terme obres de reparació de l’església. A partir del 1645 la casa fou reformada per la congregació de Saint-Maur que s’hi va mantenir fins la Revolució, el 1791. Llavors l’església prioral va esdevenir parroquial, pel que fa a les construccions annexes, aquestes van passar a mans particulars fins que van esdevenir la seu de l’ajuntament.

Saint-Pourçain
Saint-Pourçain