Centre-Val de Loira
Abadia de Saint-Ambroix. Saint-Ambroise de Bourges
< anterior Inici França Centre-Val de Loira Cher següent >

Cher

La canònica agustiniana de Saint-Ambroix ocupa el lloc d’una antiga església dedicada a sant Pere de la que hom té notícies de la seva existència des del 760 i que seria destruïda per les invasions normandes durant la segona meitat del segle IX. Potser en aquella època ja era la seu d’un monestir. El vescomte de Bourges, Geoffroy III le Noble i la seva esposa van promocionar la seva restauració l’any 1012 aportant les relíquies de sant Ambròs, antic bisbe de Cahors (segle VIII) que es va retirar i morir en una cel·la prop d’aquí (ara la vila de Saint-Ambroix). Amb el trasllat de les despulles del bisbe, l’església va passar a estar dedicada a Saint-Ambroix (o Ambroise).

Saint-Ambroix
Saint-Ambroix de Bourges

Agustinians

Saint-Ambroix

Amb la nova fundació la casa va quedar poblada amb una comunitat de canonges agustinians i li foren restituïts els béns de l’antiga església (o monestir) a més d’altres de nova aportació. L’abadia es va veure afectada el 1562 per les guerres de Religió que van deixar l’església en ruïnes i la tomba del sant malmesa. Es va restaurar posteriorment i el 1636 va entrar a formar part de la congregació de Sainte-Geneviève, que li va donar un nou impuls, incloent la restauració de les dependències. A l’abadia hi consta una comunitat de cinc canonges a la llista de la Comission des Réguliers de 1768. Suprimida la comunitat i venuda arran de la Revolució, l’abadia va ser adquirida per l’Administració Pública el 1965, l’església va patir un incendi el 1988. Ara les escasses restes estan ocupades per un establiment hoteler.

Saint-Ambroix
Escut de Saint-Ambroix de Bourges