Abadia de Saint-Pierre d’Étival
Abbaye Saint-Pierre d’Étival / Estivagium / Stivagium
< anterior Inici França Gran Est Vosges següent >

Vosges

Tradicionalment s’ha considerat que aquest monestir té el seu origen en el segle VII, tot i que aquesta data no es pugui confirmar. És possible que originalment fos seguidor de la Regla de Sant Columbà però que aniria adaptant-se a la Regla de Sant Benet, cosa que es confirma en el segle IX. El 884 l’emperador Carles el Gras (881-887) va donar aquesta casa a l’abadia d’Andlau (Baix Rin) fundada per la seva esposa santa Ricarda. Ricarda va suprimir el monestir benedictí d’Étival i el va convertir en una canònica secular sota la tutela d’Andlau. El 1140 aquells canonges foren reemplaçats per premonstratencs vinguts de l’abadia de Flabémont (Vosges) inicialment i com és habitual en les primeres fundacions premonstratenques, era una casa doble, amb comunitats masculina i femenina fins que aquesta darrera es va traslladar més endavant a un altre indret.

Étival
Església de l'abadia d'Étival

Sant Columbà ?

Premonstratencs

Étival
Abadia d'Étival

Étival
Abadia d'Étival
Interior de l'església

Andlau es va reservar algunes prerrogatives sobre Étival, com ara la d’investir els seus abats. D’altra banda Étival gaudia d’alguns drets sobre les canongesses de Hohenbourg (Baix Rin) de manera que quan, a començament del segle XVII, aquest darrer va quedar deshabitat foren els premonstratencs qui el van ocupar. El 1646 el monestir d’Étival va resultar saquejat a causa d’una ocupació militar i les seves dependències van quedar molt malmeses de manera que durant el segle XVIII es va portar una intensa campanya de reconstrucció que només va mantenir l’església d’origen romànic. Després de la supressió del monestir a causa de la Revolució (el 1790) l’església va passar a tenir funcions parroquials. Es va restaurar en profunditat després de patir un bombardeig el 1944.

Étival
Abadia d'Étival