Abadia de Saint-Nabor, o de Saint-Avold
Abbaye Saint-Nabor / Saint-Avold / Hilariacum / Nova Cella
< anterior Inici França Gran Est Mosel·la següent >

Mosel·la

Segons la tradició aquest monestir fou fundat cap el 510 pel monjo irlandès sant Fridolí, també abat de Saint-Hilaire de Poitiers (Viena) on va descobrir el sepulcre del sant titular. Aquesta casa fundada a la Lorena fou posada també sota l’advocació de sant Hilari (monestir d’Hilariacum). D’aquell primer monestir de Saint-Hilaire no hi ha més notícia, no és fins l’època del bisbe Sigebaud (717-741) que aquest el reconstrueix fent aixecar una nova església que fou consagrada el 734, moment en que també el va dotar econòmicament. El monestir anomenat Nova Cella va acollir el 741 les despulles de Sigebaud, fins que el 1005 es van traslladar al monestir de Saint-Symphorien de Metz, ara desaparegut. El bisbe Crodegang va donar un nou impuls al monestir de Nova Cella amb l’aportació del cos de sant Nabor que havia traslladat des de Roma el 765, Crodegang havia obtingut del papa els cossos de tres sants: Nazari, Nabor i Gorgoni, aquest darrer venerat a l’abadia de Gorze (Mosel·la).

Saint-Nabor, o Saint-Avold
L'abadia de Saint-Nabor, o de Saint-Avold

Sant Fridolí
Sant Fridolí, considerat fundador de Saint-Nabor
Autor desconegut (1839)
Bibliothèque nationale et universitaire de Strasbourg

El successor de Crodegang a la seu de Metz, Angilgram, també va contribuir al desenvolupament del monestir gràcies a que ell mateix havia estat monjo de la casa. Mentrestant era posat sota l’advocació de Saint-Nabor nom que més endavant evolucionaria fins el de Saint-Avold amb el que és coneguda la vila que es va desenvolupar al voltant del monestir. L’abadia hauria estat reconstruïda al segle XII i encara un altre cop a començament del segle XVI. El 1604 es va afiliar a la congregació de Saint-Vanne. A començament del segle XVIII es va restaurar el monestir i a mitjan del mateix segle es va reconstruir l’església a causa del mal estat de conservació que presentava. Un cop suprimit el monestir arran de la Revolució, l’església va prendre el caràcter de parroquial a causa del perill de ruïna que presentava l’antiga.

Imatge de sant Nabor de Lodi

Nabor i Fèlix