Abadia de Notre-Dame de Boscodon

Abbaye de Boscodon / Boscodunum / Boscaudon

(Crots, Alts Alps)

Abadia de Boscodon
Abadia de Boscodon

L’any 1130, Guillaume de Montmirail va donar les terres de Boscodon a una comunitat de tipus eremític que s’hi va establir amb el suport del bisbe d’Embrun. Cap al 1140, gràcies al desenvolupament favorable de l'establiment, el bisbe va voler reorganitzar-lo i va fer venir monjos de l’abadia de Chalais (Isère), esdevenint la primera casa associada a aquell lloc, que finalment formaria l’orde de Chalais, amb una estructura similar a la cistercenca.

Abadia de Boscodon
Abadia de Boscodon

El 1142, Guillaume de Montmirail va efectuar una nova donació a la comunitat per ajudar al seu manteniment. Sota l’abadiat de Guigo de Revel, antic monjo de Chalais, es va donar un impuls definitiu a la nova casa, tant pel que fa a la seva construcció com a la seva organització. En aquesta època va obtenir la protecció del papat. D’altra banda, Boscodon va impulsar la seva expansió fundant altres cases a Laverq (c. 1135), Prads (c. 1150), Valserres, Lure (Alps de l'Alta Provença, 1160) i Pierredon (1206). El 1303, l’abadia de Chalais es va integrar a la Cartoixa, de manera que Boscodon va passar a exercir el paper de cap de l’orde, però per poc temps.

Les diferents cases es van anar sotmetent a altres ordes monàstics, i el mateix Boscodon va passar a dependre, el 1348, de l’arquebisbat d’Embrun. L’abadia va patir, a finals del segle XIV, les inestabilitats bèl·liques de l’època i va resultar saquejada. El 1408 va passar a dependre de l’abadia de Sant Miquel de la Clusa (Piemont), esdevenint una casa benedictina. També fou víctima d’algun episodi desafortunat, com ara una riuada cap al 1420. A partir del 1516, Boscodon va passar a estar governada per abats comendataris, i tot això, sumat a les guerres de Religió, la va portar a la decadència.

Abadia de Boscodon
Abadia de Boscodon
Abadia de Boscodon
Abadia de Boscodon

Al segle XVII, el monestir fou restaurat i va poder continuar la seva activitat fins a la seva supressió el 1769, data en què el lloc i els seus béns van passar a mans de l’arquebisbat d’Embrun. El lloc fou finalment venut arran de la Revolució i ocupat per particulars. A mitjans del segle XX es trobava en ruïnes. L’abadia ha estat restaurada des del 1974 i novament ocupada per una comunitat religiosa que, actualment, se’n fa càrrec.

Abadia de Boscodon
Abadia de Boscodon
Abadia de Boscodon
Abadia de Boscodon
Abadia de Boscodon
Abadia de Boscodon
Abadia de Boscodon
Abadia de Boscodon
Abadia de Boscodon
Abadia de Boscodon
Abadia de Boscodon
Abadia de Boscodon
Étienne Martellange (1606)
Bibliothèque nationale de France

Bibliografia:
  • ALBERT, Antoine (1783). Histoire géographique, naturelle, ecclésiastique et civile du diocèse d'Embrun. Vol. 2
  • BESSE, J.-M. (1909). Abbayes et prieurés de l'ancienne France. Vol. 2: Provinces ecclésiastiques d’Aix, d’Arles, Avignon et Embrun. Abbaye de Ligugé
  • COTTINEAU, Laurent-Henri (1936). Répertoire topo-bibliographique des abbayes et prieurés. Vol. 1. Mâcon: Protat
  • GAY, Christian; i altres (2012). L’Abbaye de Boscodon (1132-2012). Crots: Abbaye de Boscodon
  • PILOT DE THOREY, Emmanuel (1873). Abbaye de Notre Dame de Boscodon, près Embrun. Grenoble: Drevet
  • ROMAN, J.-Ch. (1922). La fin de l’abbaye de Boscodon (1766-1779). Revue Mabillon, núm. 45
  • SAINT-MAUR, Congregació de (1725). Gallia Christiana in provincias ecclesiasticas distributa. Vol. 3. París: Typographia Regia
  • TERREL, Marc; i altres (1980). Abbayes soeurs de l’ordre de Chalais. Zodiaque
  • THIRION, Jacques (1980). Alpes romanes. La Pierre-qui-Vire: Zodiaque

Situació:
Vista aèria

L'abadia de Boscodon es troba al sud d'Embrun (Ambrun), prop de la Durance