Provença-Alps-Costa Blava
Cartoixa de Notre-Dame de Prébayon. Saint-André de Ramières
Chartreuse de Notre-Dame de Prébayon
< anterior Inici França Provença-Alps-Costa Blava Valclusa següent >

Valclusa

Tradicionalment s’admet que la fundació del primer monestir de Prébayon fou impulsada per Artemius, bisbe de Vaison. Santa Radegunda de Poitiers (c.520-587) havia fet una dotació econòmica per la fundació de nous monestirs i seguint aquella iniciativa, el 610 la monja Germília va dirigir-se a Vaison on d’acord amb Artemius es va establir a Prébayon, un lloc apartat, el que va donar origen al nou monestir. L’any següent la casa estava construïda i hi va arribar la primera comunitat que va quedar sota la direcció de la mateixa Germília. El monestir era seguidor de la Regla de Sant Cesari gràcies a consideració que hom tenia a santa Rustícola d’Arle (555-632) abadessa del monestir de Sant Cesari d’Arle que va col·laborar en la fundació de Prébayon i que era natural de Séguret, lloc situat molt prop d’aquí. D’aquella casa hom coneix pocs detalls, només que tenia una comunitat força nombrosa.

Prébayon
Ruïnes de Prébayon

Prebenedictines

Benedictines

Cartoixanes

Prébayon
Pont de Prébayon

La vida d’aquella comunitat fou interrompuda possiblement l’any 731 a causa d’una invasió sarraïna, amb el resultat de la seva destrucció, la mort d’algunes religioses i la dispersió de la resta de la comunitat. Lluny de Prébayon les monges es van unir amb la comunitat de Notre-Dame de Combeaux (Droma) una casa també fundada per seguidores de santa Radegunda. El monestir de Prébayon fou reconstruït amb l’ajut del bisbe de Vaison i es va reorganitzar cap el 802 amb la unió de les comunitats de Prébayon i Combeaux, tot i que amb un nombre de monges força baix. L’any 962 una riuada va afectar el monestir que va quedar novament arruïnat, a banda de la mort de dues monges. La comunitat es va tornar a dispersar, algunes monges es van refugiar a casa de parents i altres a Sant Cesari d’Arle mentre es tornava a refer el monestir.

Prébayon
Ruïnes de Prébayon

El 1060 el comte Guifré I de Provença va donar a l’abadia de Montmajor (Boques del Roine) unes terres que posseïa al lloc de Ramières (a l’actual Gigondas, prop de Prébayon) amb una capella dedicada a Saint-André. Tres anys després, a causa de la insalubritat, inseguretat i perill de riuades, Montmajour va oferir Sant-André de Ramières a les monges de Prébayon. Segurament la comunitat es va instal·lar a Saint-André però també mantindria Prébayon amb monges que hi residien. Més endavant van demanar la seva afiliació a l’orde de la Cartoixa, per aquest motiu hom va adaptar els costums cartoixans que fins aquell moment només tenia comunitats masculines i després de les oportunes llicències, el 1145 Prébayon (o Sant-André de Ramières) va esdevenir el que hom considera la primera casa cartoixana femenina. Joan Hispà fou l'encarregat de la creació de la regla per les cartoixanes.

Prébayon
Ruïnes de Prébayon

Les monges de Prébayon-Ramières van fundar la segona cartoixa femenina de Notre-Dame de Bertaud (Alts Alps) en unes terres donades el 1188 i encara una tercera (la cartoixa de Poleteins, Ain) cap el 1230. Hom coneix que el 1563 la casa de Saint André fou saquejada arran de les guerres de Religió. Durant el segle XVII la cartoixa patia un llarg període de relaxament dels costums fins el punt que el 1708 hom va anomenar una benedictina com a priora de Saint-André amb la voluntat d’introduir la reforma de Saint-Maur, però l’empresa no va tenir èxit i la casa anava caient en ruïna. Finalment va passar a estar administrada des del bisbat fins que el 1734 fou suprimida esdevenint en endavant una residència episcopal. El lloc fou venut després de la Revolució. Es conserven les ruïnes de la casa de Prébayon, al fons d’una vall boscosa, de Saint-André de Ramières hi ha escasses restes.

Prébayon
Prébayon