Abadia de Saint-Antoine del Vienès
Abbaye de Saint-Antoine en Viennois / Saint-Antoine de la Motte / S Antonius

Isère següent >

Isère

Durant la dècada de 1070 haurien arribat fins aquest lloc de La Motte-Saint-Didier les relíquies de sant Antoni Abat, portades de Constantinoble per Jocelin després d’un pelegrinatge a Orient. El mateix personatge va emprendre la construcció d’una església al costat del castell feudal digna de les relíquies que havia d’acollir. Per ajudar a aquesta empresa, el 1088 hom va demanar als monjos de l’abadia de Montmajor (Arle, Boques del Roine) que hi establissin un priorat i tinguessin cura dels serveis religiosos, de l’església existent i de la nova que estava en construcció, aquests ja estaven plenament assentats a La Motte abans de la fi del segle XI. El lloc va créixer en popularitat a causa de l’arribada de pelegrins que s’encomanaven al sant per aconseguir la curació de la malaltia coneguda com foc de Sant Antoni (l’ergotisme), molt comuna en aquella època.

Saint-Antoine
Església de l'abadia de Saint-Antoine del Vienès

Antonians

Saint-Antoine
Saint-Antoine del Vienès
Entrada al recinte monàstic

Saint-Antoine
Portal d'accés a la plaça de l'església

Un dels pelegrins guarits fou Guérin de la Valloire, en compliment d’una promesa va dedicar la seva vida a atendre els malalts acompanyat del seu pare, Gastó. Ràpidament s’hi va aplegar una petita comunitat que tenia cura dels malalts i l'any 1095 ja disposaven d’un petit hospital i, a més, van obtenir la confirmació fundacional del papa Urbà II. El primer cap (mestre) de l’organització fou el mateix Gastó de la Valloire. El 1119 el papa Calixt II va poder consagrar la nova església tot i que encara estava en construcció. El priorat benedictí i l’hospital van conviure a La Motte, però l’activitat dels hospitalers va topar amb els interessos del priorat de Montmajor tot disputant-se el control del lloc, les relíquies i el pelegrinatge.

Saint-Antoine

El ràpid desenvolupament de la comunitat d'hospitalers va estendre la seva influència terres enllà establint en moltes ciutats nous assentaments especialitzats en la curació del foc de Sant Antoni que fins i tot comportava la pràctica de la cirurgia. El 1209 el bisbe autoritzava als antonians la construcció d’un oratori propi, l’església de Notre-Dame, independent l’església de Saint-Antoine dels benedictins, prioral i alhora parroquial. En aquesta època els hospitalers ja disposaven de clergat propi dins de la seva comunitat. Durant la primera meitat del segle XIII els hospitalers van anar aconseguint privilegis en detriment dels que ostentaven els benedictins, finalment el 1247 el papa Innocenci IV va sotmetre aquella comunitat hospitalera a la Regla de Sant Agustí, esdevenint en endavant un veritable orde religiós de tipus canonical.

Saint-Antoine

A finals d’aquell segle es van viure enfrontaments fins i tot amb episodis violents entre les dues cases i finalment el 1297 el papa Bonifaci VIII va suprimir el priorat de Montmajour, deixant el lloc de Saint-Antoine únicament a mans dels antonians, amb categoria d’abadia. Aquesta casa fou el cap del nou orde, on residia el gran mestre, a més de mantenir-hi un gran hospital. La construcció de l’església de Saint-Antoine es va allargar en el temps, hom suposa que quan es va consagrar (1119) l’obra pràcticament només havia començat, a l’època dels enfrontaments amb els benedictins hauria quedat aturada i possiblement el gruix de la construcció es va fer en els segles XIV i XV. El 1314 l’església de Notre-Dame es va convertir en parroquial, després patiria els efectes de les guerres de Religió i tot i que es va treballar en la seva reconstrucció, al segle XVII es va abandonar, ara només conserva parcialment la seva façana.

Antonians
Amputació d'una cama en un hospital dels antonians
Il·lustració de Feldtbuch der wundtartzney
Estrasburg, 1517

Saint-Antoine

L’època de prosperitat de l’abadia de Saint-Antoine es va allargar fins el segle XVI, els pelegrins de tota condició hi arribaven des dels necessitats fins els monarques. Però les guerres de Religió també la van afectar, durant la segona meitat del segle XVI la casa va patir diversos atacs (1562, 1567, 1586 i 1590) amb saquejos, malmetent edificis, bona part de la decoració escultòrica de l’església, incendis i pèrdua de l’arxiu. Durant el segle XVII es va treballar en la reparació de les construccions i del mobiliari. Afectats per la situació econòmica, una crisi interna i interessos externs van propiciar que el 1776 es suprimís l’orde dels antonians. El lloc fou ocupat efímerament per canongesses de l’orde de l’Hospital fins la Revolució, a finals del segle XVIII va acabar la vida comunitària amb el consegüent abandó i més pèrdues materials.

Saint-Antoine
Vitrall modern amb sant Antoni Abat