Abadia de Saint-Chef del Vienès
Abbaye de Saint-Chef / Sainte-Marie de Val Rupien / Saint-Theudère

Isère següent >

Isère

Hom té a sant Teuderi (Theuderius, Theudère o Teodor) com a fundador del monestir. Aquest personatge, originari d’aquestes terres, s’hauria format a Sant Honorat de Lerins (Alps Marítims) i fou deixeble de sant Cesari d’Arle quan aquest ja era bisbe d’Arle. Després es va traslladar a Viena del Delfinat i va fundar diversos monestirs pel territori, el més conegut seria aquest de Val Rupien, després conegut com Saint-Theudère i Saint-Chef, lloc on fou enterrat després de la seva mort, el 575. Hom desconeix quina regla practicava (segurament la mateixa que a Lerins) ni altres els detalls d’aquella casa que va caure en decadència durant la segona meitat del segle IX, possiblement a causa d’una incursió sarraïna. El 892 es va recuperar gràcies a l’arribada dels monjos de l’abadia de Montier-en-Der (Alt Marne) fugitius de les invasions normandes, aquests seguidors de la Regla de Sant Benet. Més endavant hauria patit un nou atac perquè a la segona meitat del segle X Teobald, arquebisbe de Viena, el tornava a restaurar. En aquesta reconstrucció hi va participar també sant Leodegari, un dels seus successors.

Saint-Chef
Església de  Saint-Theudère de Saint-Chef

Prebenedictins

Saint-Chef
Abadia de Saint-Chef

Saint-Chef

A partir d’aquí segueix una època de prosperitat en la que aconsegueix tenir alguns priorats i esglésies sota la seva dependència. Ja al segle XIII va començar un enfrontament entre els abats de Saint-Chef i els arquebisbes de Viena que el 1280 van acabar imposant-se i finalment el 1320 van ocupar la direcció efectiva de la casa que es va posar sota l’autoritat directa del bisbe. El 1531 es va secularitzar esdevenint una col·legiata, el papa va donar el seu vistiplau el 1536. Ja sense monjos en els seus claustres, durant la segona meitat del segle XVI Saint-Chef va resultar molt afectat per les guerres de Religió. El 1774 es va suprimir l’abadia de Sant-André-le-Bas de Viena (Isère) i fou unida amb aquesta de Sanit-Chef traslladant-se la comunitat a Viena on van formar la col·legiata de Saint-Theudère i de Saint-André, integrada i traslladada poc després (el 1780) a Saint-Pierre de Viena.

Saint-Chef
Vitrall modern amb sant Teuderi, el fundador