Priorat de Saint-Martin d’Aime

Savoia següent >

Savoia

A la vila d’Aime es troba l’església de Saint-Martin, un bell exemplar romànic d’origen molt antic, la primera construcció que es va aixecar en aquest lloc era un temple o basílica romana, un senzill edifici d’una nau que després s’aniria modificant fins arribar a l’església actual. Durant la segona meitat del segle XIX es va excavar el lloc i van aparèixer restes importants d’època romana quan el lloc era conegut com Axima, una capital que es va desenvolupar gràcies a la via de comunicació que porta a la vall d’Aosta. En aquest lloc s’hi ha trobat molts vestigis d’aquella època. Aquella primera construcció hauria quedat en ruïnes i abandonada.

Aime
Saint-Martin d'Aime

Aime
Saint-Martin d'Aime

Aime
Saint-Martin d'Aime

La tradició diu que una primitiva església fou fundada en aquell mateix lloc en època de Jacques de Tarentèsa (o Jacques d’Assíria), personatge d’origen assiri que va acompanyar a sant Honorat al monestir de Lerins (Alps Marítims). El 420 es va traslladar a Tarentèsa i fou el primer bisbe d’aquesta diòcesi, és tingut com a sant i hom el relaciona directament amb la fundació de la capella. El 1019 es va fundar un priorat benedictí en aquella església, la primitiva capella es va modificar profundament convertint-la en un gran edifici de tres naus i tres absis, arquitectònicament molt desenvolupat i amb una cripta. La casa depenia de l’abadia de Sant Miquel de la Clusa (Piemont)Abadia de Sant Miquel de la Clusa (Piemont)

Fundada a finals del segle X, va convertir-se en un centre influent, amb priorats que s'estenien fins llocs llunyans, fins i tot a Catalunya

Sant Miquel de la Clusa
Foto de Geobia, a Wikimedia
.

Aime
Saint-Martin d'Aime

Després de la Revolució el lloc fou desafectat i venut, a partir del 1860 les restes foren estudiades i publicades per Étienne-Louis Borrel, més endavant es va restaurar. Ara es conserva una bella església romànica d’una nau única (les naus laterals es van perdre, tancant les espais entre les antigues columnes) i tres absis. Conserva també restes de pintura mural, la cripta romànica i l’estructura del primitiu edifici romà.

Aime
Saint-Martin d'Aime