Canònica de la Catedral de Tortosa

Santa Maria de Tortosa / Dertosa

(Tortosa, Baix Ebre)

Catedral de Tortosa
Catedral de Tortosa

El bisbat de Tortosa té un origen força antic, el primer bisbe documentat és Urso, que va assistir al concili de Tarragona de l’any 516. Amb la invasió sarraïna pràcticament va desaparèixer i després de la conquesta de la ciutat per part de l’exèrcit sota el comandament del comte de Barcelona, Ramon Berenguer IV (1148), calgué restaurar-lo.

Catedral de Tortosa
Catedral de Tortosa
Façana de la catedral després de l'enderroc (2015)
dels edificis que la separaven de l'Ebre

L’any 1151 fou consagrat el nou bisbe, Gaufred (o Jofre, 1151-1165) en un acte on també s’engegava una canònica augustiniana segons les directrius de Sant Ruf d’Avinyó; de fet, el bisbe era l’abat de la canònica de Sant Ruf (Avinyó, Valclusa), i els canonges que formaren la primera comunitat també hi procedien. El 1153 es va constituir la comunitat d’una manera formal, en aquell mateix acte es va dotar tant la canònica com el bisbat, dues institucions profundament vinculades, amb els béns procedents de la conquesta: les mesquites de la ciutat van passar a les seves mans i el territori de la diòcesi seria el de la taifa de Tortosa.

Inicialment, s'utilitzaria la mateixa mesquita i les construccions annexes per a la comunitat canonical, el 1156 el papa Adrià IV va intervenir a favor del bisbe i els canonges i va influenciar el comte Ramon Berenguer IV perquè intervingués en l'obra de la nova catedral que es va començar a construir el 1158 sobre el que havia estat la mesquita major, i que seria consagrada el 1178. En aquesta època la seu tortosina va rebre importants donacions econòmiques per part dels comtes de Barcelona a més d'altres personalitats. El 1307 es van establir unes noves regulacions que afectaven l'observança dels costums per part de la comunitat de canonges, imposant normes més estrictes pel que fa al comportament i reafirmant la vida comunitària, amb l'obligació dormir en la comunitat, menjar en el refetor i la limitació de les sortides de les dependències canonicals.

Catedral de Tortosa
Façana de la catedral de Tortosa
Catedral de Tortosa
Batalla entre les tropes de Lluís el Piadós
contra els sarraïns a Tortosa (c810)
Il·lustració de les Grandes Chroniques de France (1375-1400)
Bibliothèque nationale de France

El bisbe Berenguer de Prats (1316-1340) fou l’impulsor de la catedral gòtica, obra que va començar el 1346, afectant tant l’antiga catedral romànica que ocupava el lloc on s’aixecaria la nova, com les altres construccions auxiliars del mateix bisbat i canònica. Alhora també es va reorganitzar el capítol de canonges, fixant el seu nombre (inicialment nou, i després ampliat a vint) i instituint els beneficis de les diferents capellanies. La construcció fou força lenta, el sector format pel presbiteri i la girola que l’envolta es va acabar el 1440, gairebé un segle després del començament de les obres. També en època gòtica es van refer les dependències que envoltaven el claustre, la sala capitular i les altres dependències canonicals situades en aquell indret.

La construcció d’aquesta església encara s’allargaria en el temps, al segle XVI es van bastir dos trams més de la nau seguint el model anterior. El 1593 es va consagrar l’obra, però no es va acabar fins el segle XVIII, amb els darrers trams de les naus, la façana barroca i la capella de la Cinta, també d’aquesta època. Aquesta canònica va mantenir una considerable vitalitat, durant el segle setze es van anar suavitzant les normes de la comunitat i els canonges ja no es veien obligats a l’estricta vida comunitària, el 1529 hom l’alliberaria de l’obligació de dormir en comunitat. A l’època de la secularització general dels canonges augustinians, els de Tortosa instaren la seva secularització, el 1599 i en altres ocasions, però no l'obtingueren de manera definitiva fins el 1772. A desgrat d'això, fins a la fi del segle XVIII guardaren les velles pràctiques de noviciat i professió de tipus monàstic i tenien a sant Agustí com a patró.

Catedral de Tortosa
Catedral de Tortosa
Façana barroca
Catedral de Tortosa
Catedral de Tortosa
Catedral de Tortosa Catedral de Tortosa Catedral de Tortosa Catedral de Tortosa
Catedral de Tortosa
Catedral de Tortosa
Catedral de Tortosa
Pati de la Canonja
Catedral de Tortosa
Catedral de Tortosa
El Pati de la Canonja
Catedral de Tortosa
Catedral de Tortosa
Catedral de Tortosa
Catedral de Tortosa
Capella del Santíssim
Catedral de Tortosa
Catedral de Tortosa
Façana de la canònica
Catedral de Tortosa
Catedral de Tortosa
Portal de l'Olivera (s. XVIII)

Claustre de la catedral de Tortosa

El claustre de Tortosa cal datar-lo durant el segle XIII, quan es va substituir l’anterior que segurament tenia el seu origen en la catedral romànica. El claustre també servia com espai funerari, on s’hi feien enterrar bisbes i canonges, a més de ciutadans que es poguessin permetre aquesta distinció. Encara conserva una àmplia mostra de làpides funeràries encastades als murs.

Catedral de Tortosa
Catedral de Tortosa
Catedral de Tortosa
Catedral de Tortosa
Catedral de Tortosa
Catedral de Tortosa
Catedral de Tortosa
Catedral de Tortosa
Claustre
Claustre de la catedral de Tortosa Claustre de la catedral de Tortosa Claustre de la catedral de Tortosa Claustre de la catedral de Tortosa
Catedral de Tortosa
Catedral de Tortosa
Làpida sepulcral
Catedral de Tortosa
Catedral de Tortosa
Pedra dels Tres Escuts, amb els emblemes de Tortosa,
la Catedral i el suposat Orde de l'Atxa
Catedral de Tortosa
Catedral de Tortosa
Làpida sepulcral
Làpida sepulcral Làpida sepulcral Làpida sepulcral Làpida sepulcral Làpida sepulcral Làpida sepulcral Làpida sepulcral Làpida sepulcral
Làpides sepulcrals

Retaule de la Mare de Déu dels Àngels

Obra de Pere Serra, feta per a la catedral de Tortosa per encàrrec del notari Bernat Macip. Va passar més tard al monestir de Santa Clara de la mateixa ciutat i després al Museu Nacional d'Art de Catalunya de Barcelona, on es conserva la taula central i dos compartiments de la predel·la.

Catedral de Tortosa
Mare de Déu dels Àngels