Monestir de Santa Maria de Montbenet

Monasterii de Montebenedicto

(Berga, Berguedà)

Santa Maria de Montbenet
Església de Sant Joan

El monestir cistercenc femení de Santa Maria de Montbenet té el seu origen en el primer establiment de Santa Maria de Valldaura, que les mateixes monges bernardes havien fundat l’any 1231, a Olvan, no lluny d’aquí. A principis del segle XIV, Valldaura patia un cert estancament, agreujat per la seva situació geogràfica, en un indret apartat, que no ajudava la seva recuperació. És així que es va pensar en el seu trasllat a la vila de Berga.

Cap al 1338, la comunitat de Valldaura es va dividir, una part es va traslladar a Berga i la resta es va mantenir en aquell lloc fins al 1398, quan es va desplaçar a Manresa. Les monges de Berga havien ocupat una casa que les cistercenques ja tenien, fora del nucli urbà, aquella nova comunitat seria coneguda amb el nom de Santa Maria de Montbenet, la primera abadessa fou Cília, o Cecília. L'any 1374 es va traslladar a l'interior de la vila i el primer monestir es va enderrocar a causa de la construcció de les noves muralles. Després d'una curta estada al carrer de Canals, adquiriren la casa i església de Sant Joan a l'orde militar de Sant Joan de Jerusalem (1377) que es va convertir en el nou monestir de Montbenet.

A mitjans del segle XV Montbenet es trobava en decadència, situació que es va allargar fins a la segona meitat del segle XVI, el 1561 va passar a mans del monestir de Poblet i entre el 1572 i 1575 fou convertit en priorat masculí, però fou abandonat i el lloc va quedar sense comunitat, tot i que Poblet continuava mantenint la propietat fins que el 1702 fou venut i va passar a mans particulars, el 1708 fou adquirit pels mercedaris, que l'habitaren fins a l'exclaustració, el 1835. El lloc va ser ocupat després per les escoles municipals i l'església va ser la parroquial entre el 1897 i 1909.