Sant Benet d'Aniana
< índex castellano >

Benet va néixer cap el 750 en el si d’una família noble visigoda, el seu pare servia a la cort i ell mateix també hi va entrar, a l’època de Pipí el Breu i de Carlemany, Witiza (era el seu nom) va participar en una expedició militar a Itàlia. Després de salvar el seu germà i ell mateix de morir ofegats, va retirar-se de la cort i va entrar a l’abadia de Saint-Seine (Costa d’Or) on va prendre l’hàbit i canviar el seu nom pel de Benet. Aquí va estudiar profundament la Regla de Sant Benet i va intentar la seva reforma, sense èxit. L’any 780 va deixar aquella abadia per establir-se a Aniana on va poder desenvolupar les seves idees, més estrictes pel que fa a la pràctica del monaquisme i que s’oposaven a la situació general dels monestirs de l’època sotmesos a interessos externs o particulars dels seus fundadors i dirigents. El resultat d’aquella experiència fou el monestir de Sant Salvador d’Aniana (Erau). Després va fundar o restaurar noves cases, com ara Menat (Puèi Domat), Saint-Savin-sur-Gartempe (Viena), Sant Guilhem del Desert (Erau), Marmoutier (Maursmünster, Baix Rin), entre moltes altres.

Aniana
L'església actual de Sant Salvador d'Aniana

L’any 814, amb el suport de Lluís el Pietós, va fundar l’abadia de Kornelimünster (Inden), prop d’Aquisgrà, la capital de l’imperi. L’any 817 el sínode d’Aquisgrà va impulsar la reforma de les cases monàstiques que intentava unificar les normes i regles per les que es regien. Lluís el Pietós va trobar en Benet d’Aniana la persona adient en portar a la pràctica i coordinar aquella empresa, que es va estendre sobretot per França i Alemanya. Del treball de Benet va sortir un recull de normes i codis que, basats en l’esperit de sant Benet de Núrsia, s’estendrien arreu. Benet d’Aniana va morir l’any 821 al monestir d’Inden, on fou enterrat.

11 de febrer. Té relació amb:
- Saint-Seine (Costa d'Or)