Monestir de Sant Esteve de Banyoles

Baniolas / Sancti Stephani de Balneolas

(Banyoles, Pla de l'Estany)

Sant Esteve de Banyoles

El monestir de Sant Esteve de Banyoles és d’origen molt antic i un dels que, amb el pas del temps, va adquirir més rellevància a Catalunya. La seva fundació cal situar-la pels volts de l’any 812 i el seu primer abat fou Bonitus o Bonit, segons es desprèn d’un diploma emès l’any 822 pel rei franc Lluís el Pietós on atorgava immunitat al monestir.

Aviat va anar guanyant importància i entre altres possessions, hi depenia el que en aquell moment era el petit monestir de Sant Pere de Rodes (cap al 870) el que va provocar disputes amb Sant Policarp de Rasès, al Llenguadoc. Els béns, drets i propietats que el monestir va acumular gràcies sobretot a les donacions eren molts i es distribuïen per les comarques properes a Banyoles, bàsicament pel comtat de Besalú, però també en llocs més allunyats, com ho demostra una butlla del papa Benet VIII de l'any 1017, on es confirmaven moltes d'aquelles possessions. A més, va exercir el senyoriu, amb jurisdicció civil i criminal sobre la vila de Banyoles que va anar creixent al seu voltant.

L’any 942 el monestir fou destruït completament a causa d’una invasió i això va obligar a la seva reconstrucció, consta que la nova església, aquest cop bastida amb volta de pedra, es va consagrar el 957. L’any 977, Banyoles va participar també en la fundació del monestir de Sant Pere de Besalú. El 1078 el comte Bernat II de Besalú el va subjectar a Sant Víctor de Marsella, de fet es tractava d’una donació a aquella abadia de la Provença que fou confirmada posteriorment per les autoritats eclesiàstiques. Malgrat això, hom pensa que aquesta dependència de Marsella era més aviat nominal, tret dels primers anys.

Lluís el Pietós
Representat a Les grandes Chroniques de France (1390-1405)
Bibliothèque nationale de France

Gràcies al suport dels comtes de Cerdanya, des de Sant Esteve es van establir els priorats de Santa Maria de Finestres (Garrotxa), Sant Marçal de Montseny (Vallès Oriental), Sant Nicolau de Calabuig (Alt Empordà), Sant Genís d’Esprac (Alt Empordà) i Sant Julià del Mont (Garrotxa). Durant el primer quart del segle XIII va deixar de dependre de Sant Víctor i cap al 1227 es va integrar en la Congregació Claustral Tarraconense. Els edificis monàstics van resultar malmesos arran dels terratrèmols que va patir Banyoles en els anys 1427 i 1428.

A la mateixa època i sota el govern de l'abat Guillem de Pau (1409-1443) es va fer el retaule de la Mare de Déu de l'Escala i l'arqueta de Sant Martirià, actualment les dues peces artístiques més preuades del monestir. A començament del segle XVI, l'establiment monàstic va estar regit per abats comendataris que no eren triats per la comunitat, el càrrec s'havia convertit en una prebenda que anava a mans de personatges aliens a la casa. A mitjans del mateix segle els abats arribaven al càrrec per designació reial. Un fet excepcional en la història del monestir fou la mort de l'abat Antoni de Cartellà (1618-1622) a conseqüència de l'explosió d'un barril de pólvora col·locat a la seva cambra.

Planta del monestir de Banyoles
Publicada per Gaietà Barraquer a
Escut de l'abat Miquel de Sampsó (1510-1544)
Urna al claustre

Imatges del claustre anteriors a la restauració (febrer de 1989)
El claustre, el 1989
Làpida sepulcral de Pere de Planella
Sant Esteve de Banyoles Sant Esteve de Banyoles Sant Esteve de Banyoles Sant Esteve de Banyoles Sant Esteve de Banyoles
Sepulcre d'Arnau de Palol
Sepulcre de Bernat de Vallespirans

El retaule de la Mare de Déu de l’Escala
Imatge gòtica de la Mare de Déu

El monestir de Banyoles conserva el retaule gòtic de la Mare de Déu de l’Escala venerada des d’antic. Consta de quatre carrers i una predel·la que emmarquen la imatge de la Mare de Déu titular, obra que hom situa entre els anys 1330 i 1350. El retaule presenta dotze compartiments amb escenes de la vida de la Mare de Déu, a més de sis compartiments més al banc, amb diferents personatges, la part central s’ha perdut. La peça és obra de Joan Antigó, i el seu taller, que hi haurien treballat cap als anys 1437 i 1439, en època del llarg abadiat de Guillem de Pau.

Retaule de la Mare de Déu de l’Escala

Arqueta de Sant Martirià

Es tracta d'una extraordinària peça d'orfebreria medieval, és obra del taller dels Artau, de Girona, que cal datat entre els anys 1413 i 1453. És tristament famosa a causa d'haver patit un robatori l'any 1980. Sortosament, s'ha pogut recuperar en bona part i ha tornat al monestir.

Arqueta
Arqueta