Monestir de Santa María de Carbajal

Las Carbajalas / Beate Mariae de Carvaliar / San Isidoro

(Lleó, Lleó)

Santa María de Carbajal
L'actual monestir, al centre de Lleó

L’origen del monestir de Las Carbajalas cal cercar-lo en el de San Salvador de Palat del Rey, que després es va traslladar a San Juan y San Pelayo (la col·legiata de San Isidoro) i encara més endavant a San Pelayo d’Oviedo. Aquell era un monestir benedictí protegit pels monarques lleonesos.

A començament del segle XI, un cop es va recuperar la situació després de la destrucció de la ciutat de Lleó per part d’Almansor, es va fundar de nou, ocupant l’antic lloc de San Juan y San Pelayo. El 1063, amb l’arribada de les relíquies de sant Isidor, el lloc va passar a ser conegut con San Isidoro. El 1148, sota Alfons VII, es va decidir el trasllat de la comunitat benedictina al nord de la ciutat (a Carbajal de la Legua, Sariegos) on van passar a ocupar l’establiment d’una comunitat de canonges agustinians (canònica de Carbajal) que ocupava aquell lloc des del 1144.

Es va fer una permuta entre les dues comunitats, mentre les monges es desplaçaven a Carbajal, els canonges passaven a ocupar l’establiment de San Isidoro. A mitjan segle XII, Carbajal va establir un priorat a Salamanca que va tenir diversos emplaçaments i denominacions, el darrer, Santa Ana, es va convertir en abadia independent el 1556, fou destruït en el decurs de la Guerra del Francès. Les monges de Lleó van estar-se a Carbajal fins que el 1600 van retornar a la ciutat, a un nou establiment, on encara mantenen la comunitat.

San Salvador de Palat del Rey
San Salvador de Palat del Rey (Lleó)