Priorat de Saint-Désiré

Alier següent >
contacte

Alier

Sant DésiréSant Desideri de Bourges

Imatge a la cripta del priorat
fou bisbe de la diòcesi de Bourges entre els anys 538-552, la tradició ens diu que quan passava per aquí de tornada d’un concili a Clarmont, va morir i hi fou enterrat. Des del segle VII, hom té coneixement de l’existència en aquest lloc d’una església dedicada a Saint-Martial, que més endavant seria propietat del priorat de La ChapelaudePriorat de La Chapelaude (Alier)

Priorat de Saint-Denis (Sena-Saint-Denis) fundat abans del 1060

Segell de La Chapelaude
Publicat a: Bulletin de la Société d'émulation du département de l'Allier
, alhora depenent de Saint-Denis, prop de París. En el lloc del seu enterrament, ja al segle XI, Ebbes de Deols i Archambaud de Bourbon (germà del bisbe de Bourges, Aymon) hi van fundar un priorat que van posar sota la jurisdicció del monestir de San Michele della Chiusa (Sacra di San MicheleAbadia de Sant Miquel de la Clusa (Piemont)

Fundada a finals del segle X, va convertir-se en un centre influent, amb priorats que s'estenien fins llocs llunyans, fins i tot a Catalunya

Sant Miquel de la Clusa
Foto de Geobia, a Wikimedia
, a ponent de Torí) fet que va provocar l’oposició de l’abat Suger de Saint-Denis que el pretenia. La raó d’aquest enfrontament podria raure en la importància que havia agafat el priorat de Saint-Désiré gràcies a la devoció popular que havia despertat la presència de les relíquies del sant.

Saint-Désiré
L'actual església de Saint-Désiré, de l'antic priorat

Saint-Désiré
Capçalera de l'església de Saint-Désiré
Saint-Désiré
Exterior del transsepte

Entre el 1066 i 1091 l’abat Benet de la Chiusa havia arranjat la cripta on es guardava el sepulcre del sant titular i aixecat una nova església. El priorat de Saint-Désiré va pertànyer a l’abadia italiana fins la Revolució. Actualment es conserva una església de tres naus, amb transsepte, el presbiteri s’aixeca sobre una cripta. Aquesta església fou declarada monument històric el 1864, durant la restauració efectuada en el segle XIX es van perdre les restes de pintura mural romànica que encara conservava, amb la data de 1118.

Saint-Désiré
Saint-Désiré