Canònica de Saint-Avit-Sénieur
Abbaye Saint-Avit / Priorat de Saint-Avit / S Avitus Senior
(Saint-Avit-Sénieur, Dordonya)
Els orígens d’aquesta casa monàstica són força obscurs, però sembla que ja tenia activitat al segle XI. Els relats sobre la vida de Giraud de Salas (c. 1050-1120) esmenten que era originari d’aquest territori i que es va formar al monestir de Saint-Avit entre els anys 1060 i 1065. És probable que, en aquesta primera època, es tractés d’un monestir benedictí.
Es té constància que, el 1097, el monestir havia passat a dependre de la canònica agustiniana de Sant Serni de Tolosa. L’any 1117, el bisbe de Périgueux hi consagrà un altar i traslladà el cos de sant Avit (c. 487-570) a l’església, on seria venerat. Aquest personatge havia practicat l’eremitisme en aquesta zona, i la seva tomba es trobava en un indret molt proper, on anteriorment ja s’hauria format una comunitat monàstica al seu voltant. El priorat de Sainte-Croix-de-Beaumont era una de les dependències de Saint-Avit.
L’any 1292, la canònica fou secularitzada oficialment, al·legant que, des de feia temps, el règim seguit a Saint-Avit havia perdut la regularitat. No es té constància dels possibles danys soferts durant la guerra dels Cent Anys, però el 1577 patí greus destrosses a causa de l’ocupació dels hugonots, que van assassinar els canonges i destruïren diverses dependències. Probablement, fou en aquest moment quan es va perdre l’absis. Tot i això, la canònica aconseguí recuperar-se, però l’any 1685 fou unida al capítol de Sarlat.
Entre les restes del monestir, es conserva l’església, datada del segle XII i modificada posteriorment, amb una nau única i àmplia que, en el seu origen, probablement estava coberta amb cúpules. L’absis s’ha perdut, però es conserven diversos elements d’altres dependències monàstiques, com la sala capitular. El claustre fou enderrocat, i el seu espai va estar ocupat per un cementiri fins que aquest va ser retirat.
Al costat de l’església romànica de Sainte-Croix de Beaumont (s. XII), en època en què Gausbert de Castelnau era prior de Saint-Avit, aquesta canònica va construir una residència que és coneguda com la Casa del Priorat, que hauria utilitzat entre els anys 1303 i 1323. L’any 1312, el papa Climent V, va unir l’església de Sainte-Croix als béns de la canònica.

- BANCHEREAU, Jules (1928). Saint-Avit-Senieur. Congrès archéologique de France. 90e session. Périgueux. París: Picard
- DUBOURG-NOVES, Pierre (1982). Saint-Avit-Senieur. Congrès archéologique de France. 137e session. Périgord Noir. París: Société Française d'Archéologie
- GARDELLES, Jacques (1973). Un manoir du XIVe siècle : la maison du prieuré à Sainte-Croix de Beaumont (Dordogne). Annales du Midi, núm. 112
- GARDELLES, Jacques (1982). Sainte-Croix de Beaumont. Congrès archéologique de France. 137e session. Périgord Noir. París: Société Française d'Archéologie
- GARDELLES, Jacques (1985). La sculpture figurative du cloître Saint-Avit-Sénieur. Bulletin Monumental, vol. 143-1
- SECRET, Jean (1968). Périgord roman. La nuit des temps, núm. 27. Zodiaque
- VERNEILH, Félix de (1851). L'architecture byzantine en France. París: Didron