Monestirs
Monestirs de Nova Aquitània
Abadia de Cadouin (Cadonh)
< anterior Inici França Nova Aquitània Dordonya següent >
castellano
cercador contacte facebook

Dordonya

El lloc de Cadouin fou ocupat ja el 1113 per seguidors de Giraud de Salas, però la fundació formal de l’abadia no va tenir lloc fins el 1119, després d’haver rebut unes donacions. Inicialment ja va passar a dependre de Pontigny, centre important de l’orde del Cister. L’església es va consagrar el 1154. Un dels motius de l’esplendor d’aquest lloc procedia de la possessió del conegut com Sant sudari de Cadouin, objecte d’una gran devoció.

Amb la guerra dels Cent Anys va arribar la decadència i els monjos es van veure obligats a abandonar el recinte i captar per sobreviure. Al final del conflicte només restaven a l’abadia el superior i dos monjos, però es va poder refer. En el decurs d’aquest període d’inestabilitat el Sant sudari de Cadouin fou custodiat a Tolosa de Llenguadoc, entre el 1392 i 1455.

Cadouin
Cadouin


Cistercencs

Cadouin
Cadouin

Cadouin
Cadouin


Després del període d’inestabilitat es va refer totalment el claustre, l’antiga construcció romànica fou reemplaçada per un magnífic exemplar gòtic. Lluís XI, rei de França (1461-1483), li va donar una certa protecció i fins i tot va promoure la devoció del Sant sudari. A partir del 1516 l’abadia va passar a estar regida per abats comendataris i, com en tants altres llocs, aquest fet no va afavorir gens la vida monàstica. Les guerres de Religió (1562-1598) l’afectaren greument i el lloc caigué a mans dels protestants que mutilaren el claustre.

En el segle XVII la protecció del bisbe li va retornar un cert impuls, amb la confirmació de l’autenticitat del Sant sudari i la restauració de l’edifici. Amb la Revolució, a finals del segle XVIII, va arribar la fi del monestir. En aquell moment encara tenia sis monjos, els arxius foren cremats i els béns subhastats. El Sant sudari fou amagat i salvat, i l’església va prendre les funcions de parròquia. Després va venir la restauració dels edificis, del 1892 fins el 1945.

Cadouin
Cadouin


Filiació de Cadouin
Segons l'Originum Cisterciensium (L. Janauschek, 1877)

Abadia de Pontigny (Yonne)
Abadia de Cadouin / 1119
Abadia de Gondon (Òlt i Garona) / 1123
Abadia de Bonnevaux (Viena) / 1124
Abadia d'Ardorel (Tarn) / 1147
Abadia de La Faise (Gironda) / 1147
Abadia de Saint-Marcel (Tarn i Garona) / 1175

Cadouin
Cadouin

Cadouin
Cadouin


Es tracta d’un edifici d’època romànica, aixecat entre el 1118 i 1154. La seva façana reflecteix exteriorment les tres naus interiors: dos contraforts la divideixen en tres sectors. El central té una senzilla portada de mig punt i un finestral a sobre, del mateix estil. A l’esquerra hi ha una doble arcada a la part baixa i un finestral a sobre, a la dreta només hi ha el finestral superior. La part alta té una sèrie d’arcs de mig punt, el central amb un òcul. És una església de tres naus, amb un curt transsepte en el que s’obren tres absis, alineats amb les naus. El claustre conserva un important conjunt d’escultura gòtica: les mateixes traceries dels finestrals, les claus de volta, els capitells i un cadirat esplèndidament decorat.

Cadouin
Cadouin

Cadouin
Cadouin


Cadouin
Cadouin

Cadouin
Cadouin

Cadouin
Cadouin


Cadouin
Cadouin

Cadouin
Cadouin

Cadouin
Cadouin


Cadouin
Cadouin

Cadouin
Cadouin

Cadouin
Cadouin


Bibliografia:
- DELLUC, Brigitte i Gilles. Visiter l'abbaye de Cadouin. Éd. Du Sud Ouest, 1992
 

Situació:

Cadouin es troba a llevant de Bergerac

Baldiri B. - Abril de 2012